Прочитај ми чланак

КОМЕСАР ЕУ наредио Вучићу да задржи Миловог амбасадора и повуче првобитну одлуку

0

Кад Сорош нареди, Вучић скаче, па је вечерас брже-боље повукао одлуку о реципроцитету и протеривању Миловог амбасадора из Србије, јер је Мило јуче протерао српског амбасадора из Црне Горе. Одмах иза те одлуке се јавио и комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји да похвали тај поданички гест.

printscreen

Вархеји је поздравио је одлуку Владе Србије да повуче своју донету одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе у Београду. Ана Брнабић је претходно рекла да је повукла одлуку о дипломатском реципротитету на МОЛБУ Александра Вучића.

Комесар ЕУ је на свом Твитеру поздравио ову одлуку и позвао Црну Гору да учини исто.

“Поштовање добросуседских односа и регионалне сарадње су темељни принципи у процесу стабилизације и придруживања”, поручио је Вархељи у свом твиту.

Подсетимо, амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору.

“Јуче је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао “ослобођењем” и “слободном вољом” црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство”, наводи се у саопштењу министарства спољних послова Црне Горе.

Убрзо након што је Божовић проглашен персоном нон грата, министарство спољних послова Србије издало је саопштење по којем амбасадор Тарзан Милошевић мора да напусти Србију у року од 72 сата.