Прочитај ми чланак

Вучић преко СНС посланика Шукала удара на Додика!?

0

Адам Шукало, човек који је најближе сараднике члана председништва РС Милорада Додика и председнице РС Жељке Цвијановић оптужио да крију убице и налогодавце убиства Давида Драгичевића, положио је заклетву и постао посланик у Народној Скупштини Републике Србије. Изабран је на листи Српске напредне странке!

Шукало је некадашњи посланик у Скупштини Републике Српске, где је био један од најжешћих Додикових критичара које је оптужио да су на власт дошли уз помоћ „политичке корупције и купљених посланика“. Био је то само увод у директан сукоб Шукало – Додик, и то због смрти 21-годишњег студента Давида Драгичевића, која је покренула вишемесечне масовне протесте.

FOTO: Printscreen/YouTube

На протесте су грађани позивани преко Фејсбук групе „Правда за Давида“, која и данас има више од 300.000 пратилаца. Ти протести, који су трајали месецима, били су највећи тест власти Милорада Додика, који је све оне који су у њима учествовали оптужио да руше Републику Српску и желе пренос надлежности на Босну и Херцеговину.

Шукало је од стране министра полиције РС означен као један од организатора тих протеста, чак је у децембру 2018. године ухапшен заједно са оцем Давида Драгичевића. Иначе, Шукало је тврдио да је студент открио неке информације због којих је касније убијен. Породица, као и сви чланови покрета Правда за Давида су тврдили да су у убиство Драгичевића укљуцени припадници МУПРС.

Први обдукциони налаз је говорио да се Давид Драгичевић удавио, да би под притиском јавности и протеста накнадна обдукција утврдила да је овај двадесетједногодишњи студент брутално пребијен. Накнадно је тужилаштво поднело пријаве против двојице полицајаца, и то за прикривање доказа.

Након избора за Народну скупштину Републике Српске 2018. године Адам Шукало је на скупу подршке покрету Правда за Давида тражио од опозиције РС да не лажу народ и захтевао да сви признају да је „ово био криминални изборни процес, и ако нико неће, ја ћу прихватити одговорност свих вас из опозиције и рећи – да, преварили смо Давора Драгичевића и Правду за Давида кад смо веровали да мирним и демократским путем можемо све да решимо“. Власти Републике Српске овакве Шукалове позиве су квалификовале као позив за насилну промену власти, а Шукало је убрзо након тога напустио Бањалуку и дошао да живи у Београд.

Добро обавештени извори тврде да је новопечени посланик СНС-а у јако добрим односима са опозицијом у Српској и да ће преко њега Вучић покушати да ослаби Додика већ на изборима у Бањалуци, и то преко Партије демократског прогреса, чији је Шукало био кандидат на претходним изборима.

Партију демократског прогреса на локалним изборима који ће се одржати у новембру предводи Драшко Станивуковић, најоштрији критичар Додика и Додиковог министра полиције Лукача, који је Станивуковића и физички напао током једне скупштинске седнице.

Истраживања тренутно говоре да су шансе Станивуковића и Игора Радојичића из Додиковог СНСД-а да победе једнаке и да ће на резултат избора пресудно утицати медијско-логистичка подршка из Београда. Вучић се очигледно определио да подржи опозицију. Сада још чекамо Додикову реакцију.