Прочитај ми чланак

СМРТ амбасадора под велом тајне, одговарао на критике Помпеа, Кина покреће истрагу

0

Кина ће спослати специјални тим да истражи смрт амбасадора у Израелу, чије је тело нађено јутрос у кинеској резиденцији у Тел Авиву, јављају израелски медији.

Педесетседмогодишњи амбасадор Ду Веи је пронађен мртав у свом кревету и чини се да је преминуо у сну.

Његова супруга и син нису у Израелу.

Ду је постављен за амбасадора у фебруару, у време пандемије коронавируса, а претходно је био амбасадор Кине у Украјини.

У почетним извештајима је наведено да је преминулог нашао његов помоћник и да није било знакова насиља над амбасадором.

Израелска служба хитне помоћи је рекла да се чини да је узрок смрти срчани застој.

Полиција Израела је касније саопштила да се верује да је Ду умро природном смрћу, преноси Асошиејтед прес.

Кинески тим ће, како је наведено, водити интерну истрагу и организовати пренос тела, те координисати активности амбасаде, а придружиће му се члан породице.

Од тима се неће захтевати да буде у карантину по доласку, што је једна од мера коју је прописао Израел за оне који допутују из иностранства због пандемије коронавируса.

Генерални директор израелског Министарства спољних послова Јувал Ротем је разговарао са замеником амбасадора Кине у Израелу Даи Јумингом и изразио своје саучешће, најавивши да ће Министарство помоћи Амбасади Кине у свему што је потребно.

Стране амбасаде су контактирале израелско Министарство спољних послова тражећи више детаља о околностима смрти кинеског дипломатског представника.

Недавно Амбасада реаговала на критике Помпеа

У петак је Амбасада Кине у Тел Авиву одговорила на критике које је изрекао државни секретар САД Мајк Помпео током кратке посете Израелу у среду, оценивши да су његове изјаве како је Кина скривала информацију о избијању заразе коронавирусом апсурдне.

У саопштењу Амбасаде је наведено да научници још нису идентификовали одакле потиче ковид -19, уз тврђу да Кина никада није скривала избијање епидемије и да су САД сада епицентар заразе.

Амбасада се такође осврнула на упозорења Помпеа у вези са инвестицијама Кине у Израелу за које је рекао да могу да представљају безбедносни ризик посебно у области инфраструктуре.

У интервју за израелски лист Макор Ришон у априлу амбасадор Ду је рекао да је допутовао у Израел средином фебруара и да је био две недеље у карантину због епидемије у Кини.

Он није могао да се састане са председником Израела Рувеном Ривлином и преда му акредитиве као што је уобичајено због пандемије.

У том интервјуу изразио је наду да ће ојачати везе између Израела и Кине, поменувши оптужбе на рачун своје земље да је одговорна за појаву вируса.

„Желим сам да пошаљем поруку свим израелским пријатељима да је Кина одговорна земља која поштује прописе и да јој се може веровати“, рекао је амбасадор тврдећи да није коракнуо из резиденције нити је имао директни контакт са колегама из амбасаде док је био у карантину.

Подсетио је такође да се након ширења заразе у свету говорило да би Кина требало да се извини, а да је болест „непијатељ целог човечанства и да се свет мора борити заједно“.