Прочитај ми чланак

Зашто је важна кампања за бојкот и шта би требало да буду основни циљеви?

0

Опозиција која је прогласила бојкот мора да реализује кампању за бојкот до изборног дана и та кампања мора да има неколико основних циљева. То није само кампања за то да људи тај дан не изађу на изборе, већ мора да има и шири контекст од тога и поруке које превазилазе сам изборни дан.

0. Упознати што већи број грађана Србије са тим да се бојкот дешава

Нулти циљ кампање мора бити тај да што више грађана Србије сазна да се бојкот уопште дешава. Били они бирачи власти, били неопредељени, били апстиненти. У оваквим медијским околностима, тешко је очекивати да се преко телевизија са националном фреквенцијом и таблоида грађани о бојкоту информишу и разумеју његов смисао, значај, поенту и сл. Зато је директан рад са грађанима јако важан. Србија се мора обићи, разговарати са грађанима, ставити бојкот као тему разговора испред продавнице у сваком селу и чаршијском сусрету грађана. Па чак и на нивоу информације да се бојкот дешава и да се људи запитају зашто се дешава и због чега.

1. Убедити своје бираче да не изађу на изборе, али их мотивисати за учешће у политичком животу

Први циљ кампање за бојкот избора мора да буде тај да бирачи опозиције која је у бојкоту, на изборе 26. априла не изађу. Значи, опозиција мора да допре до свих својих бирача и да им објасни зашто је бојкот важан, шта он подразумева, да континуирано комуницира са њима и да им да подстрек да у том бојкоту учествују. И то не да учествују само тако што неће изаћи на изборе, већ да они буду и носиоци порука, да их анимирају и убеде да је ово тек почетак велике борбе за смену власти и успостављање нових и другачијих политичких односа. Зато је важно да кампања бојкота осим негативне димензије усмерене на власт Александра Вучића и одсуство услова за иоле слободне и поштене изборе има и позитиван тон. Позитивну ноту шта се очекује као резултате борбе чији је бојкот део, како би бирачи имали мотив да у тој борби истрају. Најважнија ствар која не сме да се деси кампањи за бојкот, то је да створи очекивање да ће на сам дан избора нешто да се промени и да ће Вучић да „падне“. Кампања и њен наратив морају да буду реалистични и такви да не доводе до разочарења бирача, ни сада ни у месецима који следе – већ да мотивише бираче да се политички укључе и опстану у тој борби зарад циљева који су јасни.

2. Убедити неопредељене бираче и бираче опозиције која учествује на изборима да је бојкот најбољи избор и представити шта могу да очекују

Правац кампање бојкота мора бити усмерен и на присталице оних партија које на изборе излазе или на де фацто опозиционе бираче, али неопредељене. И једне и друге треба убедити у то да на изборе не изађу, а уз добру и ефектну кампању бојкот опозиција може управо бојкот искористити за преузимање дела бирача. Зато је поменута позитивна кампања јако важна и стварање осећаја наде код бирача да у ближој будућности нешто може да се промени. Сигуран сам да нико од неопредељених бирача, али ни бирача опозиције која ће учествовати на изборима не сматра да ће се власт на овим изборима променити. Зато се тим бирачима треба понудити нада да ће нешто да се промени у будућности, а да је бојкот први корак ка томе. Осим смањења излазности, може се утицати и на то како ће се ти бирачи понашати у будућности. Нада у полиитчке промене може те бираче лако пребацити од гласа за неку од партија које излазе на изборе у бојкот и подршку некоме другом у будућности.

3. Упознати бираче власти са тим зашто се бојкотује и зашто опозиција не учествују на изборима

У директној релацији са нултим задатком. Поруке бојкота морају да се чују међу бирачима СНС-а. И ту не мислим на чланове СНС-а или оне који имају директну корист од СНС-а. Један део бирача СНС-а заиста гласа из убеђења, а до њих мора доћи порука да они који „желе да се врате у фотеље да би крали“ и „фашисти који би насиљем да узму власт“ уопште и не излазе на изборе. СНС је кроз своје медије сатанизовао целу опозицију, направио директне противнике од њих и грађана на теми „лопова и насилника“. Ти бирачи би могли да се запитају зашто сада та опозиција не излази на изборе. Такође, сам чин бојкота би могао да пасивизира део управо ових бирача СНС-а. Иако Вучић наставља да прети грађанима кроз тајкуне, фашисте и лопове и да говори о томе да их очекују „никад тежи избори“ – мора се допрети до бирача СНС-а са поруком да опозиција и не учествује на изборима и да опасност по СНС не постоји. Ово би могло без обзира на сву машинерију СНС-а да смањи излазност и са њихове стране.

4. Изборне неправилности и притисци

Кампања бојкота би морала да подстакне бираче да на неки начин пријављују све притиске, уцене, приморавања да се гласа и да се скупљају додатни гласачи. Опозиција би уз налазе посматрачких мисија могла да има и своју „Белу књига изборних неправилности“ која би се пре свега тицала притисака на бираче, а уз све остале налазе пре кампање, током кампање и током изборног дана може бити снажан инструмент у томе да се избори у потпуности делигитимизију.

Две кључне поруке које се морају послати у кампањи за бојкот јесу: УЈЕДИЊЕНОСТ и НАДА.

Толико је било несугласица и свађа међу опозиционим актерима. То мора да се затвори и заврши. И не може кампања бојкота да се води из различитих центара и са подељеношћу међу актерима. Мора бирачима да се пошаље порука уједињености и спремности на заједничку борбу зарад вишег циља.

Друга порука је нада. Бирачима се мора понудити нада да ће у ближој будућности нешто да се промени у Србији и да ће живети у бољим политичким, економским, социјалним условима. Основна порука је ту, па чак и ако је у потпуности минимализујемо. У случају опције А – а то је бојкот, притиском можда може нешто да се уради и да се дође до иоле слободнијих избора у односу на опцију Б – а то је излазак на изборе за коју сигурно знате да неће донети ништа боље услове јер нема разлога (кад је опозиција пристала на такве услове зашто би Вучић било шта мењао). И то можда је велика нада у односу на оно да се изласком на изборе сигурно ништа неће променити. Ова порука се мора тако комуницирати, а уз то понудити снажан оквир који ће људе мотивисати да се боре за боље сутра. Изласком на изборе и великим поразом у оваквим околностима би се само додатно угасила нада бирачима. Ту нема дилеме, бојкот нуди наду, само је треба добро каналисати и одржавати у периоду који следи.