Прочитај ми чланак

ЗАПАЉЕНА КУЋА, где је боравио инвестирор за изградњу мини хидроелектране

0

Кућа у власништву Ивице Стефановића из села Топли До, где се одвијају радови на изградњи мини хидроелектране, у којој је боравио инвеститор Драган Јосић, синоћ је изгорела до темеља.

– Јутрос у осам часова сам добио информацију да ми је кућа изгорела до темеља. Заиста сам згранут да тако нешто може да се деси у 21. веку. Кућа је изгорела до краја, остало је само парче зида. Иначе, ја сам сувласник половине куће, другу половину је купио инвеститор Драган Јосић још пре пар година од моје тетке. Инвеститори Јосић и Игор Живковић су дошли да узму кључ од куће, јер је код мене, како би видели у каквом је стању и били спремни да је реновирају, како би у њој боравили радници. Приликом тог сусрета су ме упозорили да може доћи до неких непријатности и претњи од стране противника изградње мини хидроелектрана, али ја нисам могао да верујем да тако нешто може да се деси у овом цивилизованом свету. Тог дана смо доживели најгоре претње од људи који су дошли испред куће– каже сувласик куће Ивица Стефановић и додаје да се након свега нада да ће полиција детаљном истрагом успети да пронађе починиоце, наводи се у саопштењу.

Foto: YouTube

Али кренимо редом. Пре неколико дана приликом боравка у селу, инвеститори Драган Јосић и Игор Живковић дошли су су до Стефановића како би се договорили, да у кућу сместе раднике који су ангажовани на изградњи мини хидроелектране у овом месту.

– Након два сата у село су почели да пристижу криминалне групе људи који су опколили Ивичину кућу, а ми смо морали да се сакријемо унутра. Било је страшно! Узвикивали су претње смрћу, најгнусније увреде и каменовали су нас. Једно лице је имало и секиру у рукама. На наш позив је дошла и полиција која нас је безбедно спровела из села. Док је полиција била у селу, криминална група није престала са претњама и каменовањем. На друштвеним мрежама „Одбранимо реке Старе планине“ и „Савез месних заједница Старе планине“ су тога дана освануле претње, позиви на мој линч, као и увреде на рачун власника куће Ивице Стефановића, да је „издајник“ као и позиви да се кућа запали. Након тога на поменутим друштвеним мрежама је осванула објава да су припадници ове криминалне групе блокирали село и успоставили непрекидне, 24часовне страже у селу. Епилог свега је да је претходне ноћи кућа изгорела до темеља – наводи инвеститор Драган Јосић и додаје да су му у полицији рекли да је пожар подметнут.

Како се наводи у саопштрењу, инвеститор је купио половину поменуте куће, за потребе радника и обезбеђења.

– Желели смо да реновирамо кућу како бисмо могли да је повремено користимо. Приликом последњег боравка у селу, напали су човека који је власник половине куће, са наводима да је је издао Топли До и Стару планину. Ово је најгори облик застрашивања, зато што не мисли као други, па је доживео је то да му запале кућу – каже Јосић.

Јосић наводи да обзиром да му исти људи прете смрћу више од годину дана са више хиљада појединачних претњи, више пута је пријављивао полицији ове претње и непријатности које доживљава.

– Сва та лица су на слободи. Очигледно је да полиција и тужилаштво не раде свој посао и да се чека дан када ће ме припадници ове криминалне групе убити, или некога из моје породице – закључује Јосић.

Подсетимо, ово није први напад који се десио на инвеситоре у МХЕ, у априлу је у селу Ракита експлодирао ауспух багера напуњен барутом и ручно прављеним гелерима, када су настављени радови на изградњи мини хидроелектране. Прошле године градилиште било паљено и два пута потапано, а била је чак постављена бомба на врата инвеститора, запаљен је један агрегат. Све време мештани су улазили неовлашћено на градилиште.