Прочитај ми чланак

ИНДИЈА ПОДИГЛА ВОЈСКУ у стање приправности

0

Индијска војска је подигнута у стање повишене борбене готовости, након што је парламенту поднет закон којим се укида специјални статус државе Џаму и Кашмир.

То је саопштила новинска агенција „Ани“ на Твитеру, преноси „Спутњик“.


Власти су већ почеле да пребацују додатни контингент од 8.000 војника у Џаму и Кашмир.

Како јавља телевизија НДТВ, од раног јутра војно-транспортни авиони довозе војнике на аеродром престонице региона Сринагар.

Телевизија наводи да ће ови војници појачати контингент од 35.000 војника који се налази у Џаму и Кашмиру.

Агенција „Ани“ јавља да је читава војска подигнута у приправност.

Како пишу медији, хиљаде ходочасника Индуса, који су кренули у храм Амарнат у Кашмиру, врац́ају се куц́и, како им је влада препоручила крајем прошле недеље.

Полиција Индије је ноћас ухапсила све утицајне лидере регионалних партија. Међу њима су бивши главни министар ове државе Мехбуба Муфти, као и лидер опозиције у регионалном парламенту Омар Абдулах.

У једном броју региона Џаму и Кашмир почели су спонтани, стихијски протести на одлуку власти о укидању статуса Џаму и Кашмира.

Подсетимо, индијска влада саопштила је да укида уставну аутономију Кашмира, што представља „експлозивну одлуку“ за то подручје у којем годинама траје побуна.

Хиндуистичке националистичке власти донеле су председничку уредбу којом се укида специјални статус државе Џаму и Кашмир, које је било гарантовано индијским уставом.

Пакистан је најавио да ће уложити дипломатске напоре како би спречио да указ о укидању специјалног статуса Кашмира ступи на снагу, преноси АП.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!