Прочитај ми чланак

ПРОФЕСОР ДР ДЕЈАН МИРОВИЋ: Срамно понашање Дачића због додворавања Миловом режиму

0

Професор др Дејан Мировић оцијенио је да режим у Подгорици у свом делирујум индетификовао са државом. Они не разумију, како каже, разлику између појмова народ и нација, држава и власт. Зато, сматра Мировић, очигледно дискриминишу око 30 одсто свог народа, који се изјашњавају као Срби.

„Након јавних пријетњи академику Матији Бећковићу, угледним историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу и мени, хапшења посланика Небојше Медојевића и Милана Кнежевића без скидања имунитета, уз надриправна оправдања која нијесам видио у свој универзитетској каријери, антисрпских поклича поводом обиљежавања 100 година Подгоричке скупштине и хистерије у провладиним медијима у Црној Гори (нас четворица смо најпримитивније вређани и клеветани) нисам био изненађен када сам 4. децембра 2018. године враћен са граничног прелаза Добраково од стране црногорске полиције.

Уручено ми је рјешење у којем пише да сам, ни мање ни више него, “пријетња за националну безбиједност” једне државе чланице НАТО пакта иако никада нисам позивао на насиље или државни удар, негирао чињеницу да је Црна Гора била држава 1878 године или да је сада чланица УН. Како је моја посјета мајци и брату који су ме очекивали у родном дому у Улцињу тог 4. децембра угрозила националну безбједност Црне Горе још увијек ми нико није објаснио. Зато ћу правду потражити на суду”, каже Мировић у разговору за Борбу.

У том контексту, додаје он, скандалозно забрањивање мирне прославе Српске Нове године је знак да ће режим у Подгорици и у 2019. години наставити са кршењем људских права.

„То најбоље показују подаци о запослености Срба у јавној управи (који су једноцифрени). Режим и у 2019. води кампању против СПЦ у Црној Гори иако је према подацима из свих анкета она најпопуларнија институција у Црној Гори. То указује да се режим обрачунава и са црквом која окупља и Србе и Црногорце православне вере, или са црквом која је прихватљива и за Црногорце који нијесу антисрби. Дакле, нема сумње да се ради о делиријуму режима у Црној Гори који живи на подјелама унутар народа”, сматра Мировић.

Режим је и подизањем споменика диктатору Брозу показао ко је идејни вођа њихове политике.

„Тумачење догађаја од прије 100 и нешто година је за режим у Подгорици тежак задатак јер треба историју прилагодити дневној политици. Али када изводе своју идеологију од Броза нема потребе да измишљају. Они су истински насљедници друга Тита и његовог лијевог тоталитаризма (који је кулминирао логором за неистомишљенике Голи оток). Зато увијек критикују десни тоталитаризам а не помињу лијеви. Дакле, они не разумију шта значе модерни појмови попут слободе изражавања, забране дискриминације или пропорционалног поступања и нормалног дијалога са неистомишљеницма. Наравно, што се тиче озбиљности и кредибилности актуелних антисрпских фраза и поклича челних људи режима, треба подсјетити да су управо они били главни организатора референдума о уједињену Црне Горе и Србије 1992. године”, подсјећа Мировић.

Нажалост, непредузимање реципрочних мјера од стране Србије показује, наглашава он, да је био у праву када је тврдио да режим у Подгорици има несразмерну моћ у Србији.

„То је и мој “прави гријех” (и узрок забране). Посебно је срамно понашање Министарства иностраних послова Србије, не само поводом забране четворици интелектулаца већ и поводом скандалозног хапшења дјевојчице Саре Видака и прогона пензионерке Бранке Милић. Ивица Дачић, Вељко Одаловић и амбасадор Зоран Бингулац (који се годинама не мијеша у свој посао) и остали из МИП-а, се просто утркују у удворичким изјавама према Подгорици. Са друге стране, црногорски министар Срђан Дармановић отворено пријети Београду поводом случаја Бранке Милић.

Такође, ни од друге чланице владајуће коалиције у Србији, СНС-а, нијесмо добили ништа више од вербалних осуда таквог понашања Подгорице. Додајмо овоме и слободан статус осуђеног шефа криминалне групе Светозара Маровића у Београду и биће јасно какав је прави однос Подгорице и Београда. Надам се ипак, да ће у 2019. години преовладати разум и да ће и у Црној Гори и у Србији престати прогон оних који другачије мисле и да ће режим у Подгорици почети коначно да се бави крупним економским и другим проблемима којих је све више како убједљиво показују скандалозни снимци које објављује Душко Кнежевић”, поручио је Мировић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!