Прочитај ми чланак

„ИЛИНДЕНСКА МАКЕДОНИЈА – неприхватљив предлог“

0

Атина -- Грчка странка Нова демократија саопштила је да је име "Илинденска Македонија" неприхватљив предлог који подстиче иредентистичке захтеве Скопља.

Премијер Грчке Алексис рекао је пред грчким парламентом да ниједан предлог није коначан, наводи Ројтерс.

„Сви предлози које поднесу изасланици (Уједињених нација) или наше комшије (Македонија) су неважећи уколико се не испуне захтеви грчке владе“, рекао је Ципрас, не откривши више детаља, преноси Ројтерс.

Ципрас ће известити председника Грчке и опозиционе лидере о напретку постигнутом у разговорима са Скопљем у вези деценијског спора око имена Македоније, саопштио је данас званичник грчке владе.

Како је неименовани званичник рекао, Ципрас ће са председником и опозиционим лидерима разговарати у суботу или недељу о постигнутом напретку с македонским премијером Зораном Заевим, са којим је разговарао на маргинама Самита ЕУ-Западни Балкан, пренела је агенција Ројтерс.

„Ревизија устава је неопходан услов“, додао је званичник.

И грчки и македонски премијер рекли су да су разговори били добри и да је дошло до напретка око постизања договора.

Заев је у Софији у четвртак рекао да је са Ципрасом разговарао о имену које би било прихватљиво за обе стране, те да очекује да ће решење бити пронађено у јуну пре самита лидера ЕУ.

Ципрас се, међутим, оградио од изјава Заева у вези с њиховим разговором у Софији, рекавши да још није време да се говори о договору са Македонијом о решењу вишедеценијског спора око имена.

Ципрас је новинарима након самита рекао да представници двеју држава настављају дијалог у циљу постизања коначног договора до краја јула.

Договор о новом имену Македонији би убрзао отварање преговора о прикључењу ЕУ и чланству у НАТО.