Прочитај ми чланак

ПУТИНОВ „СПЕЦИЈАЛНИ ЧОВЕК“ добио српски пасош?

0

Београд -- На америчком сајту на коме се објављује списак особа које се налазе под санкцијама САД-а, поред имена Александра Бабакова пише "Сербиа", наводи "Блиц".

Бабаков је широј јавности постао познат као близак сарадник Владимира Путина који важи за „главну везу“ са Србијом. Како су раније писали медији, налази се на више функција, а бар три пута недељно је боравио у Србији.

Thinkstock

Званично Бабаков има или је имао неколико функција: специјални представник за сарадњу с организацијама сународника у иностранству, депутат Државне думе, члан Комитета за међународна питања, председавајући Комисије за подршку војном и одбрамбеном индустријском комплексу Руске Федерације. Неколико месеци 2006. био је и идер партије Родина, ;ији је председник Дмитри Рогоyин иyненада поднео оставку. У

Медији су раније писали да је он и главни човек руског председника Владимира Путина за Србију и да се без њега ништа не може догодити. Такође, 2013. га је одликовао тадашњи председник Србије Томислав Николић.

„Блиц“ подсећа да се Бабаков већ четири године налази се под санкцијама Америке и Европске уније, а у званичном образложењу се наводи да је гласао за Нацрт Федералног уставног закона „о примању Републике Крима у Руску Федерацију“.

Бабаков је на такозваној „црној листи“ америчког Министарства финансија, на којој се налази списак особа које представљају претњу и којима је забрањен улаз и пословање на америчкој територији. Ипак, изненађење је што поред његовог имена пише име државе Србије, а не Руске Федерације, пише данас „Блиц“.

„Блиц“ је покушао да добије информацију од надлежних органа, али у томе, како пише Наташа Латковић, новинарка тог листа, нису успели.

Уколико је Бабаков заиста добио српско држављанство, то му не би био први страни пасош који има. Наиме, руски медији су објављивали да је један од најближих Путинових сарадника, осим руског, имао словачко, украјинско и израелско држављанство, што по руским законима није дозвољено. Његов портпарол је то демантовао.