Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАЦИ: У 2018. нас чека 30 жаришта која могу ескалирати у ратове…

0

Амерички стручњаци за спољну политику проценили су вероватноћу избијања и ефекте 30 потенцијалних криза и конфликта који могу да се десе следеће године.

Њихове процене су објављене у годишњем извештају „Превентивни приоритети“ Савета за међународне односе. Стручњаци су идентификовали потенцијалне опасности и њихову важност за Сједињене Америчке Државе, а подељене су у три категорије.

Осам опасности првог нивоа

У категорији највећег приоритета налази се осам могућих сукоба и криза:

– Војни сукоб који би укључивао САД, Северну Кореју и њене суседе

Опасност од нуклеарног рата расте из дана у дан, упозоравају аналитичари. Председници САД и Северене Кореје Доналд Трамп и Ким Џонг Ун су веома непредвидљиви и све више провцирају један другог.

– Оружани сукоб Ирана и САД или неког од америчких савезника због иранског мешања у регионалне конфликте и подршке милитантним групама као што су јеменски Хути и либански Хезболах

Амерички председник је више пута рекао како жели да САД изађу из нуклеарног споразума са Ираном и две земље су од тада погоршале односе.

– Сајбернапад на важну инфраструктуру и мреже у САД

Хакери су ове године извршили неке од највећих напада у историји крађом података милиона људи и рушењем сајтова разних компанија.

– Намеран или ненамеран војни обрачун између Русије и чланица НАТО

Аналитичари упозоравају на понашање Русије у Источној Европи, нарочито након анектирања Крима и кризе на истоку Украјине.

– Оружани сукоб у Јужном Кинеском мору

Кина, Филипини, Малезија, Тајван, Вијетнам и Брунеји се већ годинама споре око појединих острваца важног стратешког значаја.

– Велики терористички напад на САД или неког њеног савезника

Исламисти не престају са претњама нападима, а опасност прети и од „домаћих терориста“.

– Нова ескалација сукоба у Сирији

Грађански рат у Сирији и даље траје, а постоји опасност од нових сукоба режимских и побуњеничких снага али и повећаних тензија између спољних учесника – САД, Русије, Ирана,…

– Нови сукоби и нестабилност у Авганистану

Талибани представљају сталну претњу и врше нападе у земљи, а постоји и опасност од пада владе.

– Са ризиком од раста оружаних сукоба у свету, Сједињене Државе морају да направе паметне одлуке о томе где ће фокусирати пажњу и ресурсе како би се избегли потенцијално скупи војни ангажмани. Наш годишњи преглед превентивних приоритета је осмишљен тако да помогне америчким властима да ураде управо то – рекао је Пол Б. Старес директор Центра за превентивну акцију и аутор нове књиге „Превентивни ангажман: како Америка може избећи рат, остати снажна и одржати мир“.

Опасности другог нивоа

Што се тиче опасности другог нивоа, сматра се да би њихове последице биле мање од конфликата првог нивоа.

То су:

– Сукоб Јапан и Кине око Сенкаку / Диаоју острва

– Политичка нестабилност у Венецуели

– Погоршање хуманитарне катастрофе у Јемену

– Сукоби у Мјанмару

– Пораст насиља повезаног са организованим криминалом у Мексику

– Сукоби у Украјини између украјинских и проруских снага

– Интензивирање насиља између Курда и владиних снага у Ираку и Турској

– Већи сукоб Пакистана и Индије због Кашмира

– Сукоби између Израела и Хезболаха

– Повећане тензије између Израелаца и Палестинаца (с обзиром на то да је истраживање спроведено пре Трампове одлуке о признању Јерусалима као престонице Израела, вероватно би стручњаци последње две опасности са листе сада сместили у прву групу, прим.аут.).

Балкан међу нископриоритетним претњама

Што се тиче треће групе потенцијалних опасности, ту се углавном налазе афричке државе (Нигерија, Конго, Зимбабве, Либија, Централноафричка Република, Кенија) где су највеће опасности од терористичких напада Боко харама и других исламиста и политичких превирања.

Ради се о могућим сукобима које САД сматрају нископриоритетним претњама. Међутим, ту се налази и Балкан, којег није било у претходним извештајима.

Стручњаци говоре о могућим политичким немирима и екстремистичком насиљу у региону, чија је нестабилност претходно више пута потресла цео свет.