Прочитај ми чланак

ЕКАТЕРИНА ЈЕ БИЛА ЈЕДИНА СТАЉИНОВА ЉУБАВ: Умрла је на његовим рукама…

0

Према историјским подацима, Стаљин и Екатарина су били веома заљубљени

Иако је важио за суровог диктатора који је гвозедном песницом владао СССР, Јозеф Стаљин је волео само једну особу у свом животу. То је била његова прва жена Екатарина Семеновна Сванидзе, која му је родила једно дете, а потом умрла веома млада. На њеној сахрани Стаљин је рекао да су са њом отишла и сва његова топла и људска осећања према другима и у том тренутку се трансформисао у човека каквим га цео свет и памти, а који се није либио да ликвидира сваког ко би му се нашао на путу.

Екатарина је рођена 2. априла 1885. године у малом планинском месту Баји у тадашњој руској империји. Она је била ћерка Сипоре и Свимона. Њена породица је припадала нижем племству али су ипак били сиромашни. Свимон је био учитељ у Кутаисију.

Она је имала две сестре Александру и Марију, као и једног брата Александра. Према историјским подацима њени родитељи су имали још двоје деце која су умрла у детињству.


Њен брат Александар је био члан Бољшевичке партије у Грузији и Стаљинов пријатељ. Екатарина је била веома образована и еманципована по стандардима тог времена. Она је са сестрама радила као кројачица у својој радњи у Тбилисију и правила је униформе и хаљине за војску и племство.

У првим годинама XX века Стаљин је био вођа револуционарне банде у Грузији, која је била одговорна за бројне криминалне активности. Године 1905. Александар је позвао Стаљина да живи са њим, његовим сестрама и зетом.

Иако је Екатарина била на вишем друштвеном положају од Стаљина њих двоје су се одмах заљубили. Она је била фасцинирана Стаљином и његовим идејама. Више пута је наводно истицала да јој је шармантан и да га обожава. Она је и сама подржавала бољшевички покрет.


Године 1906. њих двоје су се венчали и приређена је мала забава. Екатарина је имала исто име као и Стаљинова мајка, а занимљиво је и то да је као и она била веома религиозна.

Иако је Стаљин био атеиста пристао је да венчају у цркви. У почетку су имали проблем да нађу свештеника који би пристао да их венча, пошто је Стаљин имао фалсификована документа.

Екатарина је у то време била већ месец дана у другом стању, али није познато да ли је она знала за то. Постоје записи и да је информисала Стаљина да је у другом стању и да су се због тога тако брзо венчали. Према историјским подацима Стаљин и Екатарина су били веома заљубљени.

Он је касније својој најмлађој ћерки Светлани рекао да је његова прва жена “била слатка и лепа и да је могла да му истопи срце”.

Њих двоје нису регистровали брак па је Екатарина задржала своје девојачко презиме. Неколико месеци касније након једне полицијске рације Екатарина која је била у петом месецу трудноће и њен рођак су ухапшени. Спиридон је осуђен на смрт због прављења бомбе. Њена сестра је успела да преко својих клијенткиња којима је шила хаљине ослободи Екатарину и да свом рођаку преиначи казну.

Њихов син је рођен у марту 1907. године. Стаљин је био присутан на порођају, а према познатим записима “његова љубав према жени и детету је након тога постала десет пута већа”.

Након тога се селе у Баку где је Стаљин претходно радио за нафтну компанију Ротшилда. Екатарина је наставила да ради као кројачица, док је Стаљин наставио са бољшевичким актиностима.

Стаљин је потом отишао у Немачку да присуствује социјалистичком конгресу у Штутгарту. Екатарина се тада разболела.

Њена породица је тражила од Стаљина да је доведе у Грузију јер би јој тамошња клима пријала за опоравак. Он је то одлагао све до октобра, када је њој стање кренуло да се погоршава.


Кренули за Тбилиси, а према појединим записима стоји да је боловала од туберколозе. Међутим, њена породица тврди да је испољавала симптоме тифуса.

Били су у браку само 18 месеци, а онда је она после тешке болести умрла на његовим рукама 5. децембра 1907. године. Њена смрт је за Стаљина била велики ударац и он је наводно рекао да су са њом у њему умрла и сва “топла осећања према човечанству”.

Када су њено тело спустили у гроб Стаљин је скочио за њом, а присутни су морали да га извлаче напоље.

Након овог несрећног догађаја он је отишао код своје мајке у родни град Гори, а потом се вратио у Баку. Сина је оставио код Екатаринине мајке и ретко га је посећивао. Често је био хапшен затваран од 1911. до 1921. године.


Екатаринин брат Александар се оженио оперском певачицом Маријом Анисимовном и напредовао је у Комунистичкој партији. Током великих чистки 1938. године Стаљин је наредио да се ухапси Александар и његова супруга Марија. Захтевао је од њега да призна да је немачки шпијун али је Александар то одбио. Обоје су погубљени 1941. године.

Њихов син Иван је кратко био ожењен једином Стаљиновом ћерком Светланом. Он је поднео захтев за развод 1959. године. Екатаринин рођак Николај је такође погубљен током чистки 1937. године.