Прочитај ми чланак

Ево шта је Додик поручио Лаврову

0

Председник Републике Српске разговарао је у Москви са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом. Додик је за "Спутњик" рекао да је то био састанак на највишем могуц́ем пријатељском нивоу.

Додик каже да су тема разговора била питања која вец́ у континуитету обележавају сарадњу Русије и Републике Српске.

– То су наравно питања везана за економску, културну, образовну сарадњу и процењивали смо политичку ситуацију у региону, а поготово у БиХ и Републици Српској.

Имао сам прилику да министра Лаврова упознам са развојем политичке ситуације, са изазовима, и морам да кажем да сам поново увидео да господин Лавров апсолутно барата детаљима те ситуације у континуитету и да је тај дијалог међу нама и зато могао да буде тако суштински дубок – нагласио је Додик.

Председник РС наглашава да Русија остаје привржена поштовању међународног права и Дејтонског споразума, без обзира што су сви свесни да је он значајно урушен, како каже, понашањем пре свега високог представника и дела међународне заједнице.

Запад наметао решења

– Русија је била често против решења Вец́а за имплементацију мира и то се показало исправним. Решења су наметана од стране Запада, тако да БиХ данас има једну веома тешку ситуацију и то је процена руске стране – рекао је Додик.

Према његовим речима, Русија је заинтересована за политичку безбедносну и стабилну ситуацију у региону и наставиц́е да спроводи пројекте који су остваривани на развоју пројекта рафинерије и дистрибутивне мреже за нафту. Он каже да је са Лавровом разговарао о начинима на које РС и Русија могу да продубе сарадњу.

Русија гасоводом на Балкан

– Ово је била прилика да се упознам и са чињеницом да Руска Федерација тражи модалитете како би са гасоводом стигла на Балкан, сада када је актуелан тзв. „Турски ток“. Драго ми је било чути да се у тим варијантама гасовод на овом простору апслутно подразумева као да постоје и одређена решења за Републику Српску – закључује Додик.