Прочитај ми чланак

АСАНЖ ИЗНЕО НОВЕ ДЕТАЉЕ О ДОНАЛДУ ТРАМПУ: Многи ће бити разочарани!

0

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изјавио је да САД имају могућности за промену за време администрације Доналда Трампа, промену нагоре и промену набоље.

Izvor: Reuters

Izvor: Reuters

У интервјуу за италијански лист “Република”, Асанж је своја осећања о резултатима америчких избора описао као “помешана”, оштро је критиковао демократску кандидаткињу Хилари Клинтон и дао подељену процену последица уласка Трампа у Белу кућу, преноси “Гардијан”.

– Избор Хилари Клинтон био би консолидација моћи у постојећој владајућој класи САД – рекао је Асанж.

Трамп, додао је Асанж, није “инсајдер” у Вашингтону и његова победа може да значи и негативну и позитивну промену у САД.

– Доналд Трамп није инсјадер, он је део богате елите САД и око себе окупља групу других богатих људи и неколико особених личности – изјавио је Асанж.

Они, додао је, не формирају постојећу структуру, па је то “слаба структура која помера и дестабилизује мрежу централне моћи која постоји у Вашингтону”.

– То је нова патронатска структура која ће се брзо развити, али сада њена лабавост значи да постоје могућности за промену у САД: промену на горе и промену на боље – оценио је Асанж.

Оснивач Викиликса је рекао да нема потребе да та организација преузме улогу узбуњивача у Русији, јер тамо постоји, како каже, отворена и конкурентна дебата.

– У Русији постоји много живих публикација, онлајн блогова и критичари Кремља као што је (Алексеј) Навални део су тог спектрума. Такође постоје листови као што је “Новаја Газета”, у којима различитови делови друштва у Москви могу да критикују једни друге и то се толерише, обично, зато што то није велики телевизијски канал који би могао да има масован утицај на народ, његови читаоци су образовани људи у Москви – рекао је Асанж и оценио да у Русији има конкурената Викиликсу.