Прочитај ми чланак

ШТА ВОЈСКА СРБИЈЕ ДОБИЈА набавком руских авиона и тенкова

0

Заштита ваздушног простора обезбеђена за следеће две деценије. – Тенкови са бољом електроником и реактивним оклопом.

w

Фото: Војска Србије – Припадници ВС испред тенкова Т-72 на такмичењу у Москви

Набавка „мигова 29”, тенкова Т-72 и оклопних возила БРДМ-2 за потребе Војске Србије, договорена углавном као донација приликом посете премијера Александра Вучића Русији, највеће је опремање војске још од времена ЈНА, односно осамдесетих година прошлог века.

Избор ових средстава је логичан и рационалан, будући да припадници Војске Србије већ имају искуства у употреби ових средстава, с тим што је овде реч о савременијим верзијама од оних који се тренутно користе у ВС.

Русија Србији поклања коришћене „мигове 29”, али на авионе се не може гледати као на половне аутомобиле – ремонтовани и модернизовани они се могу користити деценијама.

Практично, ако се договорено спроведе, Србија ће током наредне године имати ескадрилу од десет „мигова 29”, безмало колико их је имала СФРЈ за „покривање” знатно веће територије.

Овом набавком требало би да током наредне две деценије буде решено питање заштите ваздушног простора ловачком авијацијом.

Вучић: Од Русије шест „мигова 29” и 30 тенкова

Прва фаза модернизације авиона коштаће нас између 180 и 230 милиона евра, рекао је српски премијер после састанка са руским министром одбране Сергејом Шојгуом у Москви.

Русија као подршку поклања Србији шест авиона „миг-29”, а прва фаза њихове модернизације коштаће нас између 180 и 230 милиона евра, рекао је српски премијер Александар Вучић после састанка са руским министром одбране Сергејом Шојгуом, у Москви.

„Ако бисте рачунали да такве авионе купујемо, коштали би нас око 600 милиона евра. Онда можете да видите колико смо добили повољне цене и колико смо добили на поклон, бар када је реч о авионима”, рекао је премијер и додао да то драматично побољшава оперативно-функционалне способности Војске Србије – до те мере да то као да неће бити иста војска.

e

„То је немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова Т-72С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ-2 и цеви 14,5мм (мање топове)”, рекао је Вучић, како га цитира Спутњик, а преноси Танјуг.

Он је рекао да је са комплетним војним врхом индустрије и Шојгуом имао веома дуг састанак и да је том приликом наша делегација тражила ракете које има само Русија.

У шаљивом тону Вучић је рекао да су „наши из Министарства одбране тражили све могуће ракете”, а да је он у једном тренутку рекао: „Па, само што нисте тражили нуклеарно оружје”, на шта се, како каже, насмејао и Шојгу.

„Наравно, нико није то тражио. Тражили смо ракете које има само Русија у овом тренутку. Што се тиче противваздушних система, договор је да на противваздушним системима радимо заједно. Причали смо и о ’буку’ пре свега, и о ’буку М2’ и о ’тунгуски’, али за 2018. годину, што је за годину дана”, рекао је Вучић.

„Унапредили смо наше веома добре пријатељске односе. Најважније је да ћемо да правимо заједничке планове трогодишње и петогодишње заједничке сарадње, зато што смо ми земља којој је много потребно и желела бисмо све одједанпут, али то није могуће.”

Кад је реч о авионима, до петка би требало да буде потписан уговор, а постоје две могућности, рекао је. Како је прецизирао, прва је да руска армија превезе те авионе, који су, како је додао, способни да лете и одлични, и у марту да се заједно са руским мајсторима ремонтују у Србији. Друга је да остану у Русији до септембра–октобра, па да у новембру следеће године дођу у Београд потпуно ремонтовани и са новим агрегатима.

„Још се гледа која ће од те две опције да буде прихваћена, ми гледамо шта је за нас лакше, боље и тако ћемо и да поступимо”, нагласио је премијер.

Према његовим речима, било је речи и о другим аспектима сарадње у области војне индустрије. „Ми смо и данас могли да узмемо ’бук’ 1, 2 по тржишним ценама. Немамо ми тих пара у овом тренутку, то је 500 милиона, па боље да сачекамо 2018, па опет нешто да добијемо”, приметио је Вучић.

Он је истакао да је поносан, срећан и веома задовољан, јер су, како је рекао, генерације људи у Србији, генерације политичара обећавале увек исто и никад ништа нико није испунио.

Вучић је нагласио да се позиција Србије као неутралне државе неће мењати.

„Још једном желим да потврдим да остајемо неутрална држава, што сам већ рекао у Бриселу, Вашингтону… То је наш став, ништа се није изменило када је то у питању”, истакао је Вучић, који је Русима честитао Нову годину и изразио наду да ће она донети бољу ситуацију у земљи.

Шојгу је у поздравној речи пожело добродошлицу Вучићу на српском језику.

У неформалном разговору он је рекао да би заједничке летно-тактичке вежбе БАРС које су одржане у октобру у Србији требало да постану годишњи догађај.

„У октобру су у Србији успешно изведене заједничке летно-тактичке вежбе БАРС 2016 и драго нам је да реч БАРС означава братство пилота Русије и Србије. То је добро име, оно мора да се учврсти и морамо да ове вежбе одржавамо на годишњем нивоу”, изјавио је Шојгу, додајући да су такође успешно прошле трилатералне заједничке тактичке вежбе „Словенско братство 2016”, уз учешће Белорусије.

Поред тога, руски министар је позвао представнике Србије да учествују на међународном војнотехничком форуму „Армија 2017” и Међународним војним играма 2017. Шојгу је, такође, упутио позив министру одбране Србије Зорану Ђорђевићу да учествује у раду шесте Московске међународне конференцији о безбедности у априлу 2017.

Русија је, такође, спремна за јачање војне сарадње са Србијом у области војног образовања, додао је министар.

Председник Владе Србије је током једнодневне посете Москви у преподневним сатима обишао један од полигона руске борбене авијације, где је присуствовао презентацији авиона и војне опреме Руске Федерације.

Он је подвукао да ће небо изнад Србије бити апсолутно сигурно и безбедно. „И то значи да и за многе друге ствари имамо предност у односу на оне који би можда у будућности помислили да прете Србији. Ми не претимо никоме, само желимо своје границе и небо и земљу да чувамо, како се некада у школи говорило, сваки педаљ. И то сада без икаквих проблема можемо”, рекао је Вучић.