Прочитај ми чланак

Кина циља на Пентагон ?

0

Високи обавештајни официр америчке Сајбер команде оптужио је Кину за сталне напоре да продре у компјутерску мрежу Пентагона и рекао да је предложено да се подигне ранг компјутерске команде у америчкој војној хијерархији.

„Њихов ниво напора које улажу против министарства одбране је константан“, док наводни кинески покушаји да украду тајне великих корпорација и компанија стално расту, рекао је контра-адмирал Семјуел Кокс, обавештајни директор команде.

Канцеларија националне контраобавештајне егзекутиве навела је у прошлогодишњем извештају да су „кинески актери најупорнији извршиоци економске шпијунаже на свету“.

„То је процес који се наставља“, рекао је Кокс и додао да се он „још убрзава“.

 

ХАКЕРСКИ НАПАДИ

Армијски генерал Кејт Александер, који истовремено предводи Сајбер команду и Агенцију за националну безбедност, рекао је на једном форуму у јулу да су неименоване стране земље, хакери и криминалне банде, 17 пута покушавали да изведу компјутерске нападе на америчке инфрастркутуре од 2009. до 2011.

Он је оптужио Кину да покусава да „извуче“ тајне Пентагона, пренео је Ројтерс.

Упитан да ли је било који тајна америчка мрежа до сада успешно пробијена, а што до сада није јавно објављено, Кокс је одговорио да „не може да улази у то“.

Агенција наводи да кинеска амбасада није одмах одговорила на захтев о коментару ових оптужби. Раније су кинески званичници увек негирали такве оптужбе.

Адмирал је раније, на конференцији чији је домаћин био Атлантски савет, говорио да се укупна софистицираност и опасност од компјутерских претњи повећава „прогресивном стопом“. Због тога су могућности да те ствари доведу до веома деструктивних последица веома велике, указао је Кокс.

САД су међу неколико ретких земаља које су саопштиле да су извеле разоран компјутерски напад против спорних иранских центрифуга за обогаћивање уранијума, користећи злонамеран код познат као „Стуxнет“ а који је створен 2010.

 

( Танјуг )