Прочитај ми чланак

АРАПИ КУПУЈУ ЗЕМЉУ У ХЕРЦЕГОВИНИ да би населили повратнике и избеглице из Сирије и Ирака?

0

arapa87

Арапи су агентима за продају казали како земљу траже да би у Херцеговини инвестирали у производњу органске хране.

Арапи траже да купе минимално 50 хектара земље на подручју Херцеговине и за то су ангажовали агенције за некретнине у Сарајеву. За овај посао те агенције су запослиле посреднике у Херцеговини који траже потенцијалне продавце земљишта.

Према сазнањима Дневног листа, Арапи су агентима за продају казали како земљу траже да би у Херцеговини инвестирали у производњу органске хране. Цена која се у старту нуди је једна конвертибилна марка за ар, што је мизерна бројка.

Познато је да су Арапи последњих година покуповали велики број некретнина у Сарајеву и околици и да их је све више заинтересовано за куповину у Федерацији БиХ и Републици Српској. Велику прашину још пре две године подигнула је изјава председника Републике Српске Милорада Додика који је утврдио како “постоје озбиљни пројекти да се из исламског света у БиХ насели између 300.000 и 500.000 људи који би могли промијенити слику БиХ”.

“Постоји тачан план и ту би долазио најнижи слој из арапског свијета”, рекао је Додик. На проблем масовнијег усељавања имиграната из арапских земаља, а поготово Кувајта, упозоравао је и Фахрудин Радончић док је био на месту министра унутрашњих послова. Он је чак најављивао усвајање закона којим би било санкционирано да држављани арапских земаља масовно долазе у БиХ, купују некретнине и насељавају се.

Према подацима Министарства унутрашњих послова у БиХ, регистриране су 232 компаније држављана Кувајта. Од тог броја многе нису активне па се сумњало да служе као покриће за добивање боравка и купњу некретнина. Према информацијама којима располаже Министарство , у БиХ борави неколико хиљада особа из арапског свијета.

Недавно су из СНСД-а устврдили да Арапи купују српску земљу у ФБиХ те да на њој граде насеља за повратнике с ратишта у Сирији и Ираку, а могуће је, кажу, да се доселе и сиријске избеглице. Од надлежних структура власти затражили су да то спрече.

Једно од таквих насеља наводно су Поповићи у Илијашу гдје је 15 хектара земље купљено од Срба који су након рата напустили ово подручје. Ту се гради такозвано Арапско насеље. Акиф Фазлић, начелник Илијаша, новинарима је казао да насеље гради правна особа ММ Унитед регистрирана у Вогошћи.

“Насеље се гради на земљишту власништва тог инвеститора и на бази свих проведених процедура и дозвола да би се једно такво насеље почело да гради. Корисници ових објеката бит ће пре свега они који купе тај обект и они који могу регуларно да бораве у држави БиХ”, казао је Фазлић. Мештани углавном не знају ништа о томе ко ће бити њихови нови сусед, а надају се богатим Арапима.

Извор: poskok.info