Прочитај ми чланак

Суспендована тужитељска Еулекса: Еулекс прима мито и затвара предмете на Косову

0

euleks

Суспендована британска тужитељка Еулекса Марија Бамијер изјавила је да постоје основане сумње да су званичници те мисије ЕУ на Косову примили мито да би затворили осетљиве предмете.

Тужитељка Марија Бамијер тврди да Еулекс врши притисак на њу, јер нешто крије

У изјави локалној штампи и агенцији Франс прес, Бамијер је, међутим, додала да „основане сумње нису пресуда којом се утврђује кривица“.
„Не знам која су њихова објашњења (тих званичника), али мој задатак као тужиоца јесте да известим о томе. Да нисам то урадила, замерили би ми да сам умешана“, рекла је тужитељка Бамијер и додала да „не може да води истрагу о томе зато што је сада сведок“.

Еулекс је одбио да за Франс прес коментарише тврдње Бамијерове, наводећи да је она суспендована.

Бамијерова је „суспендована прошле седмице у оквиру интерне истраге о цурењу поверљивих информација. Пријава не значи да сте овлашћени да дајете поверљиве информације медијима“, саопштио је Еулекс.
„Ова суспензија не значи кажњавање. Мисија је морала да брзо реагује како би се заштитила од нових цурења информација“, додаје Еулекс.

Марија Бамијер тврди да Еулекс врши притисак на њу.
„То је зато што крију нешто. Они желе да ме казне зато што сам случајно открила, обављајући свој посао“, додаје она и истиче да ће информације, када буду откривене, шокирати Европску унију.

„Да, то ће шокирати ЕУ, јер та организација (Еулекс) расипа новац пореских обвезника и ништа не ради за народ Косова“, додаје суспендована тужитељка.

 

Beta