Прочитај ми чланак

У Сирији бесни рат између исламиста

0

syr_rebel

(Факти)

У сиријској провинцији Идлиб – у којој су у току борбе међу фракцијама наоружане опозиције – убијен је Абу Абдала ал-Либиј, вођа терористичке формације „Исламске државе Ирака и Леванта” која је најдиректније повезана са Ал Каидом.

Како је објавила либанска телевизија „Ал-Мајадин”, напад на ал-Либија догодио се у граду Дана. Међутим, по другој верзији: он је пронађен у запаљеном аутомобилу недалеко од граничног прелаза између Турске и Сирије Беб ел-Хава.

Било како било, тврди се да је убијен ватреним оружјем.

Такозвана Сиријска слободна армија (ФСА) последњих дана води борбе са филијалама Ал Каиде за контролу над територијама које су заузели побуњеници. Додуше, сама ФСА није преузела одговорност за ликвидацију ал-Либија.

Сукоб између јединица ФСА и припадника „Исламске државе Ирака и Леванта” избили су прво у градићу Азаз северно од Алепа, да би се у наредних 48 сати проширили на суседне градове Суран, Харејтан и Анадан. Потом су захватили и нека места у провинцијама Латакија, Рака и Ел-Хасика.

Арапски експерт Мохсен Салех тврди да најновији сукоби немају никакву идеолошку позадину јер и у саставу ФСА ратују целе бригаде исламиста – „Таухид”, „Ахфад ар-Расул”, „Ахрар”, „Лива ал-Ислам” и друге.

Салех тврди да побуњеници, напросто, једни другима преотимају граничне прелазе и контролу над путевима да би се домогли оружја и хуманитарне помоћи. А на истоку Сирије, уз границу са Ираком, боре се за нафтна поља и контролу над цистернама којима се нафта шверцује у Турску.

А о каквој борби се ради, речито говори вест из Хазана (провинција Идлиб) где су бојовници „Исламске државе Ирак и Левант” стрељали 12 заробљених припадника ФСА.