Прочитај ми чланак

ОБАВЕШТАЈАЦ ТВРДИ да је пензионисан због става према НАТО

0

Сарајево – Дугогодишњи оперативац Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ Милош Шавија, пензионисан је, како тврди, након што се није појавио на седници Комисије за НАТО у децембру прошле године. Овај случај је унео додатни жар у ионако усијане ставове у погледу односа БиХ према Северноатлантској војној алијанси, око чега постоји велико неслагање између бошњачких и хрватских политичара, с једне стране, и српских, с друге.

Према речима Шавије, акција његовог пензионисања изведена је у „режији” директора ОБА Османа Мехмедагића, некадашњег телохранитеља оснивача СДА и председника ратног председништва РБиХ Алије Изетбеговића.

Милош Шавија (Фото приватна архива)

Шавија иначе живи у Бијељини, а у ОБА, чије седише је у Сарајеву, ради од њеног оснивања.

Позив да поднесе захтев за пензионисање, Шавији је упућен само дан након одржавања седнице поменуте комисије, што је био први корак у кршењу закона који послодавца обавезује да „мора запосленог шест месеци унапред обавестити да испуњава услове за пензионисање”. Седам дана касније Шавији је откуцан отказ и издато решење о пензионисању.

Шавија за „Политику” каже да га је изненадио позив из ОБА да поднесе захтев за пензионисање, јер он ни по годинама старости, а ни стажа не испуњава услове за одлазак у пензију, нити је икада изразио жељу да би волео да се пензионише пре него што не напуни 40 година стажа. А до тада му је остало још непуне четири године, јер досад има укњижено 36 година и десет месеци радног стажа.

„Тужио сам ОБА и очекујем позитиван исход процеса пред Судом БиХ, јер су у мом случају ствари апсолутно чисте и правда је на мојој страни. У супротном, спреман сам ићи и у Стразбур пред тамошњи Суд за људска права и то ћу сигурно урадити, колико због себе, толико и због свих других из Српске који раде у ОБА и који немају третман какав имају њихове колеге из Федерације БиХ”, напомиње Шавија, не желећи да износи више детаља о примерима самовоље и примене двоструких аршина према запосленима у ОБА, једној од важнијих безбедносних агенција у БиХ.

Директор ОБА Осман Мехмедагић јуче се није јављао на наше позиве, како бисмо добили коментар ове институције. Трифко Буха, заменик дректора ОБА, раније је, за Радио-телевизију РС, потврдио да га је Шавија одмах позвао и питао шта се догађа, а да му је он одговорио „да не зна све детаље, али да су у кабинету директора веома љути због његовог недоласка на седницу Комисије за НАТО”.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!