Прочитај ми чланак

НОВОСАЂАНИ БРАНЕ ШУМУ Оптужују управу парка Фрушка Гора за сечу дрва ради продаје

0

Рачуница показује да је у протекле три године од сече фрушкогорске шуме зарађено више од 815 милиона динара, као и да је тај приход сваке године чинио већи део буџета.

Фото: Душан Томић

Више од три хиљаде људи је за неколико дана потписало петицију којом се тражи хитно заустављање, како наводе, неселективне сече шуме чији је циљ, кажу, искључиво финансијско пословање Националног парка Фрушка гора.

Грађани од надлежног министарства траже да спроведе хитну контролу у тој заштићеној природној целини и да иницира измене закона, док у Националном парку одговарају – шума се не сече ни колико би требало.

Да ли шума опстаје захваљујући или упркос сталној сечи дрвећа? Супротна су мишљења дела јавности и оних чији је посао да шуму штите. По узору на групу Одбранимо реке Старе планине, настала је још једна – за одбрану шума Фрушке горе.

„То су људи који су свакодневно, или викендима или преко недеље тамо и виде својим очима да одједном осване гола ледина код Врдника, код Тестере, код Хопова“, казала је Драгана Арсић, ауторка групе и петиције.

Таквих локација има још. Због тога су покренули петицију којом траже заустављање, како су навели, неконтролисане и неселективне сече шума. За десетак дана потписе је дало више од три хиљаде људи. Управи Националног парка обратили су се затим и званичним дописом.

„Ми грађани желимо да знамо где су рађене сече, да нам они то документују. Значи, када су рађене, на којим површинама, које врсте сеча су рађене“, рекла је Арсић.

Тиме управи Националног парка, наводе, дају могућност да демантује сумње грађана у оправданост и легалност, како кажу, енормне сече шуме. А у управи одговарају – не сече се довољно.

„Ми каснимо са колико би требало то годишње да се исече, ти годишњи планови. Значи, по Вашим речима, треба да се исече и више него што је сада случај? Да, тренутно је таква ситуација сада“, изјавио је Константин Плужаревић, помоћник директора НП Фрушка гора.

Односно, од 120 хиљада кубних метара, колико износи годишња норма, исеку, каже, тек трећину. Коментар стручњака да су постављене норме превелике за национални парк одбацује, наводећи да су оне добре за шуму и да, због кашњења, на Фрушкој гори сада имају проблем са престарелим стаблима. Показује нам како изгледа резултат такозваних сеча обнове.

„Ту је пре пар година исечена сва велика стабла храста и осталих врста дрвећа која су била. Ево сад, после пар година, имамо видите како густу и без иједног великог стабла, чак човек не мође ни да прође кроз то, обновљену храстову састојину“, каже Плужаревић.

Сеча због профита?

То ће, каже, уз одговоре на тражена питања, радо објаснити и грађанима који су им се сада по први пут званично обратили. Има одговор и на замерке да шуму секу због профита.

„Профит те шуме што ми овде имамо је јако мали и то се све поново улаже у шуму“, рекао је помоћник директора НП Фрушка гора.

А рачуница показује да су у протекле три године, од коришћења, односно сече шума зарадили више од 815 милиона динара, односно да је то сваке године чинило већи део буџета.

„Национални парк који је природно добро, основна делатност заштита природних вредности, њима газдује предузеће које заправо има циљ да продаје шуму, то је апсурд. Е, ми то желимо да изменимо“, казала је Драгана Арсић.

Да би заштитили шуме од државе ће, каже, тражити измене закона. Управо то ће их уништити – одговарају у Националном парку и додају – ако се стане са сечом, уследиће еколошка катастрофа.