Прочитај ми чланак

СЕКУЛОВИЋ: Остаћемо ускраћени детаља о томе ко је платио Вучићев скуп

0

Колумниста Влатко Секуловић каже да су јучерашњи митинг у Београду, као и онај опозициони од прошле недеље, показали да је могуће да се у једном граду у Србији организују два велика догађаја а да не буде никаквих инцидената. Секуловић сматра да "ћемо остати ускраћени за потпуни одговор" о томе ко је и колико платио јучерашњи Вучићев скуп.

У Београду је у петак одржан скуп у оквиру кампање „Будућност Србије“ председника Александра Вучића. На скупу су говорили премијерка Ана Брнабић, мађарски министар Петер Сијарто, министар Ивица Дачић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, командант с Кошара, и на крају Вучић.

Председник Србије поручио је на митингу да су циљ његове политике задовољни грађани, а не сукоби. Рекао је и да верује да међу политичким неистомишљеницима има оних који желе добро држави и да „треба да видимо око чега можемо да се сагласимо“, али поручује да на ултиматуме неће пристати.

„Мени се чини да сви који организују митинге, имају на уму Слободана Милошевића и онај чувени скуп на Газиместану, који је окупио око милион људи, свако има тај таргет у глави. На срећу, нико га није постигао од тада. Добра околност је да постоји један град за два митинга и да они могу да се одрже без икаквих инцидената, то је један позитиван моменат у целој ситуацији. И једни и други су показали да су зрели и да могу да избегну сукобе“, казао је Секуловић у Новом дану.

Према писању листа Политика, скупу је присуствовало око 150.000 људи.

„Мислим да се овде ради о предизборним скуповима. Држање одређене тензије, а све пред предстојеће изборе. Када ће они бити видећемо, ја мислим да ће бити следеће године, тако да смо ми у перманентној кампањи“, каже гост Н1.

О томе колико је коштао митинг Александара Вучића, Секуловић мисли да „ћемо остати ускраћени за потпуни одговор“ о томе ко је и колико платио тај скуп.

„Цео Београд је јуче био у функцији скупа. Ако један град може имати два велика скупа у две недеље, значи да ово друштво може да себи дозволи тај луксуз, да смо богато друштво, то немају ни много развијеније земље….А опет, нисмо имали сцене као у Албанији, на пример, да се виде тензије међу људима….Искрено, ја сам склон да гледам ствари са светлије стране, те можемо бити поносни како је све то протекло и како је изгледало“, казао је Секуловић.

Како је рекао, друго је питање која је мотивација људи који су дошли на те скупове.

„Мени се чини да људи који су била на протесту опозиције прошле недеље нису били мотивисани финансиијски. И велики број људи је јуче на скуп дошао из убеђења, али је било и оних који су ишли интересно, и не мислим на то само због сендвича…Мотивација тих људи јуче је била мања него оних од пре недељу дана“, казао је Секуловић.

На питање како ће изгледати протести „Један од пет милиона“ после овог Вучићевог митинга, гост Н1 каже да опозиција „мора дати свој одговор“.

„Морају се давати нове идеје, оне које су лансиране на јучерашњем скупу су јасне и на то опозиција мора дати свој одговор…Један од њих је ето, формирање нове странке која ће ваљда дати неке нове идеје, неке одговоре“, казао је Секуловић.

Опасна реторика Марка Ђурића

Коментаришући изјаве директора владине канцеларије за КиМ Марка Ђурића о Ради Трајковић, гост Н1 каже да су они апсолутно неприхватљиви.

„Мислим да на овакав начин на који је Ђурић говорио, није нико до сада, јер је он изразио свој лични став према Ради Трајковић као особи – да му се гади…Задржи лично мишљење за себе, ми те плаћамо за то што радиш, имас плату од свих грађана, и оних који деле твоје мишљење, и оних који га не деле“, казао је Секуловић.

Додаје и да је веома опасно када се једна особа жели да „дехуманизује“, јер то значи већу гроженост њених права и слобода, али и личну безбедност.

Како је рекао, на власти је већа одговорност, и она, додаје, мора да направи корак у смислу ублажавања опасне реторике.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!