Прочитај ми чланак

ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ за 2.000 динара?

0

Иако је усклађивање примања најстаријих предвиђено законом, формула још није утврђена. Надлежни утврђују рачуницу која би задовољила и кориснике и државу

ЧЕКОВИ најстаријих суграђана могли би у просеку да буду увећани за 1.500 до 2.000 динара када Влада Србије усвоји нови метод за усклађивање њихових примања. Према сазнањима „Новости“, највероватније ће се применити модел по коме ће раст примања најстаријих зависити од раста инфлације.

 

Фото: Н.С.

Момо Чолаковић из ПУПС-а објашњава да одлука о начину усклађивања пензија још није донета и да на томе тренутно раде министарства финансија и рада.

– Савези пензионера Војводине и Србије дали су своје предлоге, такође и Фискални савет – каже наш саговорник. – Најближи смо решењу да се примања најстаријих усклађују спрам трошкова живота и раста БДП. И то би, по мом мишљењу, било најбоље.

Он објашњава да ако, на пример, БДП буде 3,5 одсто, чекови би се усклађивали са износом изнад два процента, тј. увећали би се за 1,5 одсто. Формула још није утврђена, али сматра Чолаковић, савези пензионера би тим поводом требало мало „да притисну надлежна министарства“.

– Ако би пензије зависиле од инфлације и БДП, то би у данашњој ситуацији могло да буде око пет процената – каже Чолаковић. – То значи да би, према тренутним параметрима, износ на чеку могао да буде већи и до 2.000 динара.

Светска банка је својевремено, у оквиру студије из 2015. године, изнела своју анализу нашег пензијског система и сугерисала правило по коме би се чекови усклађивали са растом цена, односно инфлације. Фискални савет није се тада сагласио са предлогом, па је изнео своја четири модела за усклађивање. Влада, међутим, није узела у обзир још ниједан од предложених образаца.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, каже да тренутно нема никаквих преговора нити се зна када би до њих могло да дође. Њихов став је да пензије морају да прате раст зарада.

– У последње две године пракса је била да се све дешава пред крај године, у новембру и децембру – каже Перић. – Бојим се да ће и сада бити тако. Данас је просечна пензија око 47 одсто од просечне зараде у Републици, а не би требало да иде испод 50 процената. Уколико дође до повећања зарада просветарима и здравственим радницима, како се најављује, тај постотак ће бити још нижи.

ДОДАТАК ЗА 1,3 МИЛИОНА КОРИСНИКА

ДОДАТАК на најниже пензије од пет одсто, који је у новембру прошле године почело да прима више од 1,3 милиона пензионера у Србији, важиће и целе ове године. На њега имају право пензионери чија примања од децембра прошле године закључно са новембром 2019. износе највише 34.004 динара. Повишица ће се исплаћивати закључно са новембарском пензијом.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!