Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Макрон долази у јулу, економски односи све бољи

0

Председник Александар Вучић састао се данас са француском министарком за европске послове Натали Лоазо

Председник Александар Вучић састао се данас са француском министарком за европске послове Натали Лоазо.

Састанак се одржао у згради Генералног секретаријата Председника Републике на Андрићевом вецну.

Министри Јадранка Јоксимовић и Лоазо потписале су и Споразум две Владе о делатностима француске агенције за развој и институције ПРОПАРЦО у Србији.

Након потписивања споразума уследило је обраћање медијима. Вучић је пожелео добродошлици Натали Лоазо и рекао да су разговарали о српско-француским односима. – Наши економски односи су све бољи. Трговинска размена први пут прелази милијарду евра на годишњем нивоу – казао је Вучић.

Председник Србије је рекао да се разговарало и о односима у регион.

Председник Србије је замолио Натали Лоаз да пренесе поздраве председнику Француске Макрону и да му поручи да га Србија очекује.

Лоазо је навела да је дошла и да припреми посету председника Макрона.

– Рекао сам да је Приштина одмрзла такозвани замрзнути конфликт и да се плаши шта би могло да се догоди у будућности – изјавио је Вучић и истакао да ће Србија чувати своје достојанство.

– Питала сам председника Вучића да ли одговара да Макрон посети Србију у јулу ове године – изјавила је Луазо.

– Трудићемо се да сачувамо мир и стабилност скоро по сваку цену, али ћемо сачувати своје достојанство – подвукао је Вучић.

Како додаје, на економском плану спољнотрговинска размена са Србијом је све већа.

– Наша размена расте у последњих неколико година. У 2018. години компанија Ванси је добила концесију над аеродром Никола Тесла. Наша сарадња у борби против организованог криминала је све већа – казала је Лоазо.

Лоазо је истакла да Приштина без одлагања треба да укине таксе од 100 одсто.

– Први светски рат је исковао наш добар однос. Француска се сећа херојства српског народа који је довео до прве победе у Првом светском рату – навела је Лоазо и захвалила Вучићу на гостопримству.

Одговарајући на питања новинара Лоазо је истакла да је Француска пријатељ Србије и да је подржава на њеном европском путу.

– Француска говори искрено језиком пријатеља, ЕУ је суочена са изазовима које мора да поднесе – казала је Лоазо.

Француска министарка разговарала је раније данас са шефом српске дипломатије Ивицом Дачиће, а за касније после подне најављен је разговор Лоазо са председницом владе Аном Брнабић.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!