Прочитај ми чланак

ПОСЛЕДЊУ РЕЧ О „КОСОВСКОМ ЧВОРУ“ ТРЕБА ДА ДА – Савет безбедности

0

Да ли се питање решења за Косово сели у Уједињене нације? Након порука Путина у Београду и тврдњи српског шефа дипломатије да сличан став има и Брисел, могуће је да ће последњу реч имати управо Савет безбедности, оцењују аналитичари.

Руски председник Владимир Путин у Београду је критиковао Европску унију да није пуно постигла у вези са дијалогом Београда и Приштине, као и да Русија подржава обострано прихватљиво решење за Косово на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Два дана касније, срспки шеф дипломатије Ивица Дачић октрива да му је руски колега Сергеј Лавров у Београду рекао како му је Федерика Могерини поручила да ће када буде постигнут договор, то морати да ратификује Савет безбедности.

„Русија неће дозволити да ако се шири или мења формат дијалога и да буду укључене западне земље, не буду укључене Кина и Русија. Ако дође до договора са Приштином, то мора бити нова резолуција Савета безбедности УН која ће заменити Резолуцију 1244“, рекао је Дачић.

И програмски директор Фонда за политичку изузетност Марко Савковић сагласан је да се чини да сви путеви воде у Њујорк.

„Све иде ка томе да тај договор Београда и Приштине мора бити аминован у Уједињеним нацијама, јер је негде, неко, заузео став да је за Косово битно чланство у Уједињеним нацијама“, сматра Савковић.

Ипак, то што би питање Косова могло да заврши пред Саветом безбедности, не значи нужно да је то нешто добро за Београд, каже Генадиј Сисојев, дописник руског Комерсанта са Балкана.

„Русија се залаже да то буде у оквиру Резолуције 1244, то значи Косово у саставу Србије, то је нешто са чим се Приштина никад неће сложити, а друго да тај споразум на крају буде ратификован у Савету безбедности, значи да Русија себи оставља могућност да стави вето ако јој се споразум не свиђа, то није баш став за који се залаже Београд“, каже Сисојев.

Питање решења косовског проблема више пута се селило, од Рамбујеа, до Уједињених нација, Контакт групе, па све до Брисела где је где је и данас. То наводи поједине познаваоце прилика да не верују у скоро решење.

„Нема лаког решења, нема брзог решења, то су решења која се налазе у спорим корацима и та решења ће трајати вековима. Нису га решеле ни Османлије, ни Краљевина Србија, ни Аустроугарска, нис СХС, није га решио ни Тито, ни Милошевић, ни Клинтон, неће се то косовскометохијско питање решити ни сада“, рекао је историчар Александар Раковић.

Из Европске уније до сада није било званичног реаговања да се дијалог сели на другу страну Атлантика. Међутим, тамошњи званичници, како преноси Бета, негирају да је Брисел гурнут у страну и да се ради на томе да споразум о нормализацији буде постигнут пре мајских избора за Европски парламент и пре избора нове Комисије.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!