РИГОРОЗНИЈИ ЗАКОН: Детаљно објашњење о новим казнама и доживотној

0

Ове измене казнене политике у суботу је најавио председник Србије Александар Вучић.

Насилницима и дилерима дроге који понове кривично дело за које су већ били осуђени, када се усвоје најављене измене Кривичног законика (КЗ), суд више неће моћи да изрекне казну нижу од половине максимално запрећене, док ће вишеструке убице и убице деце чекати нова казна – казна доживотног затвора. Ове измене казнене политике у суботу је најавио председник Србије Александар Вучић, а министарка правде Нела Кубуровић за Тањуг детаљно објашњава у ком правцу ће се кретати предлог измена и допуна КЗ, које спрема радна група Министарства правде, на чијем је челу професор Зоран Стојановић.

Кубуровић каже да се измене КЗ-а раде због благе казнене политике, јер судови за тешка кривична дела изричу и условне осуде, или казне на нивоу законских минимума. Због тога ће за одређена кривична дела бити прописани виши минимум и максимум казне, а за најтежа кривична дела требало би да буду укинуте могућности за изрицање условне осуде, примене института ублажавања казне, као и условног отпуста.

Један од начина за сузбијање криминалитета, према речима Кубуровић, биће и увођење оштрије казнене политике за повратнике.

– Ако једно лице поново изврши кривично дело за које је раније осуђено, постојаће могућност изрицања строже казне – тако да она не може бити изречена испод 50 одсто од прописаног законског максимума – навела је Кубуровић.

Ако исто лице, изврши и треће кривично дело, суд, како је указала министарка правде, неће моћи да му изрекне казну која је нижа од 70 одсто од прописаног законског максимума. То, на пример, значи да ако је неко извршио кривично дело за које је запрећена казна затвора до 12 година и први пут буде осуђен на пет година затвора, па понови кривично дело, други пут неће моћи да буде осуђен на казну нижу од шест година затвора.

У случају извршења кривичног дела по трећи пут, њему неће моћи да се изрекне казна нижа од осам година и неколико месеци затвора. Ова казнена политика односиће се на повратнике који су извршили кривична дела са елементима насиља попут насиља у породици, насилничког понашање (на спортским приредбама), као и на повратнике у извршењу кривичних дела неовлашћене произдвоње и стављање у промет опојних дрога и убистава.

Према речима Кубуровић, цилх оштрије казнене политике је да највеће криминалце што дуже задржи у затвору како не би били у могућности да понављају кривично дело.

– Такође треба да делује превентивно на могуће учиниоце кривичних дела и да покаже снажну одлучност државе да се бори против криминала и да се за најтежа кривична дела изричу одговарајуће казне затвора – нагласила је министарка правде.

Када су у питању повратници за кривично дело убиство, Кубуровић каже да ће бити уведена могућност изрицања казне доживотног затвора, с обзиром да је прихваћена иницијатива Фондације „Тијана Јурић“, коју је потписима подржало више од 160.000 грађана. Доживотни затвор биће нова кривична санкција у нашем правосудном систему која ће моћи да се изрекне за убиства деце, за вишеструке повратнике, или за тешка кривична дела у стицају, навела је Кубуровић.

Она је истакла да ће ова казна моћи да се изрекне уз поштовање свих стандарда које прописује Савет Европе, као што је могућност преиспитиавања условног отпуста после 25 година издржане казне.

Када је у питању повећање прописаних казни, она наводи да ће оне сугурно бити повећане за кривично дело силовање.

– Анализом је установљено да су судови у више од 50 одсто случајева за кривично дело силовање, за које је запрећена казна од три до 12 година затвора, изрицали казне испод пет година затвора. Због тога ће се повећати законски минимум на пет а максимум на 15 година затвора – истакла је Кубуровић.

Она је додала, да је код овог дела већ прописана немогућност ублажавања казне, која ће остати на снази. Када су у питању остала кривична дела, Кубуровић каже да КЗ и сада прописује високе законске максимуме казни, као и да Србија спада у земље са оштријом казненим мерама када је у питању законодавство. Међутим, како је навела, осуђујуће пресуде показале су да судови не изричу максимално запрећене казне и да је због тога измена кривичног законодавства једини начин да се избегне блага осуђујућа политика у нашем правосуђу.

Она је напоменула да ће радна група Министарства правде у наредних месец дана изаћи са предлогом наведених мера. Истовремено са изменама и допунама КЗ, радиће се и на унапређењу кривичног поступка јер је, како је указала Кубуровић, једна од највећих замерки нашем правосуђу његово дуго трајање.

– Постоји потреба да се кривични поступак оконча у року од годину дана, тако да ћемо покушати да кроз процесне измене регулишемо и ово питање – навела је министарка правде и додала да је у пракси чест проблем и неконтинуитет главног претреса (суђења).

Зато је, како је навела, једна од интенција да се изменама Законика о кривичном поступку (ЗКП) обезбеди континуитет главног претреса и да се поступак убрза.

Као пример за неопходност убрзања поступка, навела да је Тужилаштво за организовани криминал имало заједнички истражни тим са једном земљом чланицом Европске уније, и да су у том поступку били обезбеђени исти докази и да је био исти број окривљених.

– У тој земљи је кривични поступак окончан за годину дана и то правоснажно, а код нас оптужница још није ступила на правну снагу – навела је Кубуровић указујући да је управо то разлог што процесна правила треба да се мењају и нађе начин за убрзање пступака.

Подсетила је да је претходних година цео сет законских измена организације и рада судова и тужилаштва ишао ка томе да се смањи број ослобађајућих пресуда након вишегодишних суђења.

– Циљ је да ако имате одговарајуће оптужнице, оне буду завршене осуђујућим пресудама у разумном року – закључила је министарка правде.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!

3 коментара “РИГОРОЗНИЈИ ЗАКОН: Детаљно објашњење о новим казнама и доживотној

 1. F-22 Raptor dizel 1.6 i каже:

  a za političare i kapitaliste, jel isto propisana doživotna i za njihov kriminal ili po robovlasničko-srednjovekovnom „moralu“ su izuzeti ???
  I onda se čude što ljudi beže u potrazi za nekom pravednijoj sredini…pogledajte KROmanjoniju,već ih je pola pobeglo, najviše jer su im zabranili i rad „na crno“, ukinuli su ljudima i tu egzistenciju…
  šta im je ostalo nego da pobegnu od „mlade hrvacke demokracije“ glavom bez obzira sa „ZBOGOM, NIKAD VIŠE, SUTRA SE VI GOSPODO POLITIČARI, POLISMENI I SUDIJE SAMI BORITE KAD VAM SRBI DOĐU DA VAM YEBU MAJKU ZA RSK I JASENOVAC!“

 2. S - 888 каже:

  Увести то до Доласка Пашића и не СРБА кроз МАсонерију и Партизанштину ретроактвно свима судити од 1901 до 2019 СВИМА и Унуцима материјално нек врате отето лјудима СБРСКИМ док су СРБИ ратовали маосни су крали са СРБСКИМ Именима а све алојѕи и степинци и дјетићи и турчићи аман Доста је Било УСТАЋВ Менјати СТРБИЈА је СРБКА Држава и нјених гостију коме се не свидја нек иде иѕ СРБИЈЕ СРБИЈА је СВЕ И СВЈА немој нама да сатнисти јевреји криоје капу као сад и ѕаднјих 200година ако ми КАПУ неѕнамио сашити сашиће нам сотона иѕ тела вива којег припремају да ѕацаре тел авиве кабалисти и ЛГБТ накаѕе не моралне ѕа нјих правда и ѕакон не важи види молим те ѕакон је исти и ѕа вучића и ѕа кулурчића оног аустријског
  Масоне најурити иѕ СРБИЈЕ и Јеѕуите и све секте Црбене и беле руже ѕабранити сатнску цркву јеврејску и католичку и албанске ходѕе све то најурити одакле је дошло амбасаде нјихове исто ѕапленити док не плате ратну оштету немце веѕати наживо у амбасди док не плате све до 1 пенија нема кући и тако и педере ми 7 исдти и ту багру све који су нас туцкали 300 година све у ѕатвиоре у СИБИР ево путин диолаѕи нек их води поѕове 400 туполјева и нагру да ради и каје се ѕа нјихово Духовно ДОбро је покајанје а не сталнио ОРГУИЈЕ и децу јести и убијати и потуурати трећа лица да су крива не Пихје ВОДЗУУ та прича РАБИНА 200 који стално врачају и лажу медијима и интернетом
  Обичан Србин

 3. ЏЕРОНИМО каже:

  Ovo je samo još jedan u beskonačnom nizu spinova.

  Lopov i bitanga vučić treba da reši problem korupcije u sudstvu.
  Jer zakoni su dobri ali se ne primenjuju. Tačnije, primenjuju se samo – selektivno!!!

Коментари су затворени.