Прочитај ми чланак

СУД ОДЛУЧИО: Дарко Шарић проглашен кривим

0

Дарко Шарић проглашен је кривим у поновљеном поступку пред Посебним одељем београдског Вишег суда за шверц дроге

Београд — Посебно одеље београдског Вишег суда прогласило Дарка Шарића, у поновљеном пострупку за шверц кокаина, кривим и осудило га на 15 година затвора.

Foto: Thinkstock

Прву првостепену пресуду којом је Шарић био осуђен на 20 година затвора за шверц 5,7 тона кокаин из Јужне Америке у Западну Европу, а остали оптужени у истом процесу на вишегодишње затворске казне, укинуо је Апелациони суд у јуну 2016. године и наложио понављање суђења.

Тужилаштво за организовани криминал у завршној речи од суда је затражило да Шарића осуди на максималну законом предвиђену казну затвора као организатора криминалне групе.

За тројицу сведока сарадника тужилаштво је предложило казне мање од годину дана, док је за осталих 18 оптужених тужилаштво у завршним речима предложило максималне казне за кривична дела „удруживање ради вршења кривичних дела“ и „неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога“.

Сходно прописаним законским казнама Шарићевим сарадницима прети 10 до 20 година, док њему као организатору групе прети 30 до 40 година.

Поред Шарића, као орагнизатори групе оптужени су и Горан Соковић који је у бекству, затим Жељко Вујановић и покојни Драган Дудић Фриц.

Као припадници групе терете се Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Никола Димитријевић, Дарко Тошић, Петар Обрадовић, Милош Цајић, Милан Миловац, Родољуб Радуловић звани Миша Банана, Борислав Туњић, Бобан Стојиљковић, Живко Сибински, Марко Дабовић, Марко Рачић, Владимир Рачић и Небојша Сретеновић.

На оптужници се налазе и три сведока сарадника тужилаштва – Драшко Вуковић, Радан Адамовић и Небојша Јоксовић.

У завршници суђења Шарић је поновио да тужилаштво нема ниједан доказ против њега и да „манипулише подацима, извлачи из контекста…“.

Шарићеви адвокати су раније молбу суду да њиховог брањеника ослободи, јер, како тврде, нема доказа да је он организовао криминалну групу која је кријумчарила кокаин прекоокеанским бродовима из Уругваја, Бразила и Аргентине.

Шарићевој групи је поновљено суђење по јединственој оптужници спојеној од ранијих шест оптужница, којом се терете за шверц више од 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Он је четири и по године био у бекству, а српским српским властима се предао 18. марта 2014. године, од када се налази у притвору, док се сви остали сада бране са слободе.

Осморица оптужених су још у бекству.

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији „Балкански ратник“.

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање новца у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!