Прочитај ми чланак

СПЦ КУПУЈЕ КУЋУ у близини Хитлерове родне куће

0

Велика напуштена црква капуцинера, религиозног католичког реда, која 10 година зврји празна, удаљена педесетак метара од родне куће вође нацистичког Трећег рајха Адолфа Хитлера, ускоро би могла да постане храм Српске православне цркве.

Град Браунау на Ину, са око 20.000 становника, у којем је рођен вођа нацистичке Немачке, ослобађа се туробне прошлости, а намеру припадника српске православне парохије овог града у Епархији аустријско-швајцарској да купе за себе цркву подржали су и представници локалних власти.

На недавно одржаном састанку верници су се једногласно сложили, уз благослов епископа аустријско-швајцарског Андреја, да се купи црква капуцинера за потребе ове парохије, која је по оснивању најмлађа у Аустрији.

– Малобројни чланови тог реда одлучили су да је боље да се она прода СПЦ-у и тиме очува као богомоља, него да се у њој отвори ресторан, хотел или биоскоп – каже за „Политику” надлежни парох Далибор Брнзеј.

Велелепни храм поклоњен црквеној општини у Инзбруку

После дугогодишњег трагања за трајним решењем, Црквена општина Инзбрук, основана 1992. године, која од тада за своје богослужбене потребе користи изнајмљени храм у том граду, добила је од стране монашког реда редемпториста римокатолика на поклон велелепни храм непроцењиве вредности, смештен у ужем центру града. У име СПЦ, са благословом епископа аустријско-швајцарског Андреја, уговор о поклону су 20. новембра потписали председник Црквене општине Беч Радосав Митровић и секретар Црквене општине Беч протојереј-ставрофор Драго Вујић, у присуству архијерејског намесника за Западну Аустрију протојереја-ставрофора Драгана Ерића, председника Црквене општине Инзбрук Живорада Карајовића и надлежног пароха протојереја Александра Столића.

Седници локалне православне парохије присуствовао је и проф. др Волфганг Рорбах, који је Србе из Браунауа и околине охрабрио да се одлуче на овај важан корак куповине храма, јер они, по његовим речима, нису више странци у Браунау и Аустрији, него саставни део аустријског друштва.

 

Према речима оца Далибора, о овом пројекту преговарано је годину дана и сада ће цркву православни верници моћи да купе по вредности далеко нижој од тржишне. Интерес локалних власти је да се у цркви окупљају православни верници, како би се и на тај начин потиснуло сећање на чињеницу да је у том граду рођен један од највећих злочинаца у историји.

– То што се зграда налази у близини Хитлерове куће не смета СПЦ-у, а у управи града сматрају да ће нови храм СПЦ ући у туристички план града, јер је Браунау изузетно добро прихватио око 5.000 Срба који у њему живе.

Ако се Срби сложе и уз цркву купе и два хектара комплекса имања и манастир поред цркве, то ће постати највећи духовни центар СПЦ у дијаспори – истиче Брнзеј.

Стара црква, уз богослужбени део, располаже са још две етаже, салама, библиотеком и простором за младе и децу. Има и паркинг простор, што је значајно за вернике у Аустрији.

– Пред верним народом је прикупљање новца за куповину цркве, а први задатак је да се она оспособи за православно богослужење – каже Брнзеј.

Трагови Срба у граду Браунауу воде далеко у прошлост и стари су више од једног века. Најближа православна црква доскора је била она у Салцбургу.

Према процени оца Далибора, у граду и околини наши људи раде у две огромне ливнице алуминијума, хемијском гиганту и фабрици за производњу мотора за мотоцикле.

– Наши радници су дошли у Браунау још за време Тита, по међудржавном уговору између СФРЈ и Аустрије, и сада овде живи четврта генерација Срба. Али долазе и млади, па Моцарт штрасе чак и Аустријанци сада зове Кобиље штрасе, по селу из којег су се овде преселили готово сви млади. У градском музеју организована је изложба о животу Срба, изложени су њихови кофери и личне ствари које су доносили, као и бројни предмети које су сачували, драге успомене из завичаја – каже отац Далибор.

Један од доказа новог живота града јесте то што је Србима, као најбројнијој мањинској заједници, омогућено да користе стару католичку цркву. Отац Далибор истиче изузетну љубазност аустријских домаћина у погледу богослужења и коришћења њихове цркве. Бивши градски свештеник и пастор Стефан Хофер пружио је гостопримство српској православној заједници. Прошле године организован је и божићни базар са српским специјалитетима и производима, што је изазвало занимање и код Аустријанаца.

– Срби су били удаљени од наше цркве и са њом су имали контакт само кад долазе на годишњи одмор у родна села. Међутим, прошле године је прослављен Ђурђевдан и, први пут, Свети Сава. У цркви се окупљају људи са разним талентима. После литургије се свира хармоника и певају наше песме. Најчешће „Тамо далеко” и „Одакле си, селе”. Православни живот враћа се у Браунау, у црквеној порти су кошнице са пчелама и производи се парохијски мед. Црква има 12 чланова црквеног одбора, црквењака и десетак жена које певају у хору – сведочи парох, наглашавајући да се град Браунау налази на одличној позицији, где се укрштају сви путеви из Минхена, Пасауа, Салцбурга, а ни Беч није далеко.

– Ако неко жели да посети Салцбург, који је прилично скуп, смештај може пронаћи лакше и по много бољој цени ако се одлучи за Браунау, а до Салцбурга је једноставно стићи возом – каже он.

Куповином цркве капуцинера Срби у Браунауу више неће бити подстанари и коначно ће добити свој, православни храм, а у граду који је на историјским картама препознатљив по рођењу Адолфа Хитлера засијаће православна богомоља.

Отац Брнзеј очекује да ће ускоро одложити униформу поштара аустријске државне поште и да ће, после куповине цркве, носити само свештеничку одору.

                               ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!