Прочитај ми чланак

НЕЋЕМО У НАТО, ЧУВАМО СВОЈУ НЕУТРАЛНОСТ! Вучић пред Столтенбергом говорио о …

0

Председник Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг отворили су данас међународну теренску вежбу управљања последицама ванредних ситуација "СРБИЈА 2018", а по обиласку учесника вежбе уследило је заједничко обраћање медијима.

На почетку обраћања председник Вучић је навео да је данас видео изванредну увежбаност екипа које су учествовале на вежби, али и подвукао значај тога што је управо Србија домаћин.

„Имао сам дуге разговоре са Столтенбергом, причали смо о свим врстама сарадње Србије и НАТО, она је добра, имамо доста заједничких активности, највише смо разговарали о улози КФОР на КиМ, молио сам Јенса да КФОР не смањује своје активности ради заштите српског народа. Такође сам га молио да у кризним ситуацијама увек можемо са НАТО да ступимо у контакт како бисмо спречили сукобе или инциденте са тежим последицама. Тако да знате да ћемо са њим бити на вези уколико се било какав проблем јави на Косову. Лакше ми је због тога, ако ништа друго, јер ћемо знати шта се дешава на терену и интервенисати у најакраћем могућем року“, поручио је председник Вучић.

Столтенберг је потом на српском поручио „Добар дан“, да би поновио захвалност на позиву да буде гост Србије.

„У прилици сам да нагласим и да покажемо оснаживање партнерства и пријатељства Србије и НАТО. Схватам да НАТО остаје контроверзан у Србији, јер су сећања из 1999. године и даље болна, поготово за оне који су изгубили своје најмилије. Идеја је била да се цивили заштите, зато жалим због тога и упућујем саучешће онима који су изгубили своје драге. Прошлост не можемо да заборавимо, али можемо да гледамо у будућност. НАТО поштује вашу неутралност и поздравља одлуку да нам будете партнер. србија има обучене медицинске стручњаке који учествују у НАТО пројектима од Ирака на даље. КФОР пружа безбедно окружење на Косову у оквиру нашег мандата који нам је дао УН и подржавамо процес нормализације односа између Београда и Приштине, пут дијалога је најбољи“, навео је генерални секретар Алијансе.

Одговарајући на питања присутних новинара, председник Вучић је додао да је са столтенбергом разговарао о недавним дешавањима на Газиводама и објаснио да му је предочио све оно што Србија мисли.

„Ми смо 2013. потписали Бриселски споразум у којем је недвосмислено речено како се формира регионална полиција на северу и ко њоме управља, а нико одатле није знао да долазе људи са дугим цевима, аутоматским пушкама и снајперима. Да ли су знали НАТО и КФОР, то не знам. Ни нико у Србији није знао за Тачијеву идеју. Два су услова за улазак било каквих оружаних трупа Албанаца на север, један је сагласност НАТО, а друго је дозвола српске стране. За ово прво не знам, а ово друго сигурно није било. На Косову осим Срба нико други није угрожен. Јенса сам тог дана одмах добио на телефон, он се није крио као друге светске бирократе, а била је недеља и он човек има право на одмор. Били смо на вези док кризна ситуација није решена и надам се да ће тако бити и у будућности“, јасан је био председник.

Столтенберг је потом додао да је КФОР на Косову како би све заштитио и нагласио да брижљиво прати ситуацију од недеље на терену.

„Верујем да КФОР треба да остане на Косову и да наставимо да радимо на смиривању напетости и порналажењу политичког решења. Позивамо на мир, суздржаност и наставићемо да радимо у оквиру мандата УН. Све позивамо да се суздрже од провокативних дела и говора. Дела увек вреде више од речи. Најбоље је да покажемо да оснажујемо своје партнерство и смањујемо тензије, поготово на Косову“, оценио је генерални секретар НАТО.

Вучић се надовезао поруком да се НАТО суочава са ниском популарношћу у Србији и да су то емотивна и психолошка питања због 1999. године и питања Косова.

„Унапређујемо своју сарадњу, Србија је војнио неутрална земља, али можемо да имамо огроман утицај у различитим областима, попут овога што смо на вежби видели данас, и тако ће остати и у будућности. Након неког времена ствари ћемо морати да поставимо на рационалније основе. Порука саучешћа Столтенберга је важна за српски народ и он ће то знати да цени. Уверен сам да не постоји ниједан Србин који мрзи Јенса Столтенберга. Ако би био присутнији у Србији, то би био добар пут за обе стране“, уверен је шеф српске државе.

Столтенберг се осврнуо на стање у Македонији након референдума истакавши чврсто уверење да о евентуалним изборима треба да донесе одлуку македонска Влада.

„Треба видети како ће кренути напред и пратити све политичке последице које је референдум донео. Ако постигну договор о називу са Грчком, наше је да прихватимо Македонију као свог 30. члана. То можемо брзо да урадимо, јер су приступни преговори са НАТО већ почели. На људима у Македонији је да одлуче о томе, ја говорим само у име НАТО. Друго, нема плана Б ни алтернативе приступању НАТО без споразума о имену. Другачије не, то је прилика која се дешава једном у животу и они имају шансу да је искористе“, поручио је генерални секретар НАТО.

У наставку је подвукао да је посетио Скандинавски институт Филолошког факултета у Београду и да је уживао у сусрету са студентима и професорима.

„Хтео сам да видим како практично изгледа сарадња Данске, Норвешке и Шведске са Србијом. Део детињства сам провео у Београду, имам блиску везу са Србијом и много пријатеља одавде. Зато треба да чувамо сећања о развоју пријатељства наших земаља, поготово од Другог светског рата када су многи људу одавде, као ратни заробљеници, били послати управо у Норвешку. Њих треба поштовати и одржавати партнерство и блискост. Ишли смо и на Калемегдан, као дете сам научио да воли ћевапчиће, пуњене паприке и друга јела и ово је била прилика да се вратим и поново их пробам“, са осмехом је поручио он, док је Вучић додао да је то била дивна прилика за посету факултету, упркос противљењу деканке, и позвао га да посети и остале факултете, пре свега Правни и његов чувени амфитеатар 5.

Вучић се у наставку осврнуо на јучерашње изборе у БиХ и честитао Џафаровићу, Комшићу и Додику, док је нагласио да ће за остале ипак сачекати званичне резултате.

„Радујем се још бољој сарадњи са БиХ и Републиком Српском у будућности. За нас је најважније да чувамо мир и стабилност и улажемо у свој економски напредак. Догодио се напада на двојицу младића албанске националности у Новом Саду. Тражим од МУП да пронађе нападаче, ми нисмо дивљаци, ово је уређена земља и нико не сме да напада некога само зато што је Албанац. Како да тражим од Столтенберга да заштити Србе на КиМ, ако ми нисмо у стању да сачувамо некога у нашој земљи“, закључио је председник.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!