Прочитај ми чланак

О ОПРОШТАЈНОЈ ПОРУЦИ СТУДЕНТИМА професора Факултета за спорт, још дуго ће се прича

0

- Будите отвореног духа, слободно мислите и стварајте, али дозволите то и другима - подучио је последњи пут професор студенте

Професор Факултета за спорт Владимир Копривица пре неколико година био је изабран за једног од најомиљенијих професора у Београду. За њега кажу да је био сјајан лик и велики животни мотиватор који се после 44 године опростио од подучавања.

Foto: fzs.edu.rs

Ево на који начин се професор, на крају вишедеценијске каријере, опростио од студената:

– Поштовани и драги студенти, на крају каријере и рада са вама, у свом последњем радном дану, опраштам се последњом поруком. Волите Србију јер је она добра, успешна и срећна земља онолико колико смо ми такви у њој. Цените родитеље, породицу, учитеље, наставнике, професоре, пријатеље и наш дивни факултет, јер морате бити свесни да нисте самоникли.

Многи су уложили труд, знање и љубав у ваше људске и стручне темеље. Будите верни нашој струци и она вас, ако јој се безрезервно посветите, никада неће изневерити. Негујте стара пријатељства и градите увек нова, јер можемо бити срећни само са другима и због њих. Стварајте тај социјални капитал који вам нико не може одузети, због кога вреди живети и радити – то је највећа награда за сваког педагога.

Poruka studentima, Foto: Facebook

Будите отвореног духа, слободно мислите и стварајте, али дозволите то и другима. Мени је свих протеклих деценија рада са вама идеја водиља била мисао Песталоција: „Прави учитељ је онај који код својих ученика побуђује дух слободног мишљења и осећај личне одговорности“. Будите вајари људских тела и њихових душа.

Сваку препреку на путу доживите као животни изазов који ће вас подстаћи д абудете још бољи и да боље разумете свој живот, али и проблеме, посебно невоље других. И помозите другима, нарочито деци. Некада једна права реч и поступак мења на боље људске судбине.

БУДИТЕ ОНО ШТО ЖЕЛИТЕ И ТРАЖИТЕ ОД ДРУГИХ

Радујте се успесима других. Тако ћете показати своју величину и љубав према људима. Урадите све да они с којима вас је судбина спојила буду поносни на ваше успехе, а срећни и захвални што се део ваших живота.

Учините све да они са којима будете радили буду здрави, способни и срећни, јер ћете и ви бити такви. Будите оно што желите и тражите од других.

Трошите радосно своју енергију у раду са људима. Само они који на правом путу одлучно и храбро иду ка циљу могу повести друге са собом. Поставите себи високе циљеве, јер високи циљеви откривају и умногостручују снагу у нама. А високи циљеви се остварују стрпљивим, преданим, мукотрпним свакодневним радом, често без подрђке било које врсте, наизглед без наде дса се ишта учинити може. Али, има ли већих изазова од оваквих неузораних ледина? И верујте у чуда, јер се она догађају само онима који у њих верују.

ВЕРУЈТЕ ДА ЈЕ НАШ ПОСАО НАЈЛЕПШИ НА СВЕТУ

Верујте и када вам буде тешко и када се поколебате, да је наш посао најлепши на свету. Настојте да будете и останете добри стручњаци и добри људи, јер прво без другог не може. Бити човек са великим Ч није нимало лако, али за онога који воли људе и ради за њих, то је прави изазов који заслужује да му се посвети читав живот.

Будите морални узор генерацијама младих са којима будете радили. И не заборавите речи Марка Миљанова да човек не сме све што може.

Хвала свим генерацијама студена

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!