Прочитај ми чланак

СТРУЈНИ УДАР: Због киловата скупље шишање, кафенисање и понуда на пијацама!

0

Нова цена киловата за домаћинства биће 6,6 динара, а веће дажбине за електричну енергију примораће ситне предузетнике и занатлије да повећају цене своје робе и услуга.

eko-Pare-struja_N(1)Поскупљење струје за домаћинства од 3,8 одсто, односно за 6,6 динара по киловату, од 1. октобра грађани ће, осим на рачунима за струју, осетити и на рачунима у кафићима, код фризера, аутомеханичара, обућара, сајџије и на зеленим пијацама.

Иако министар енергетике Александар Антић тврди да раст цене струје неће имати никакав инфлаторни ефекат, ово поскупљење и те како ће осетити 180.000 предузетника у Србији, који електричну енергију плаћају по истим ценама као и домаћинства јер троше испод 30.000 киловата годишње.

– Кафићи и све услуге занатлија, попут фризера, за поправку кола, сатова, обуће, који троше мању количину струје, повећаће цене својих услуга за исти проценат јер ће им скупља струја директно повећати трошкове. Они који нису дизали цене после прошлогодишњег поскупљења струје за четири одсто сада ће морати да дигну цене својих производа и услуга за осам одсто.

Под ударом ће се наћи и трговци на мало јер свака нова дажбина повећава трошак предузетницима – каже за Курир Стеван Родић из Удружења угоститеља Београда.

Први који ће поскупљење енергената искористити да подгреју цене јесу продавци на зеленим пијацама, сматра Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача.

– Поскупљење струје утицаће да трошкови домаћинства порасту за 1,5 до два процента. Свако повећање струје утиче на раст цена других производа. То је ланчана реакција и треба очекивати да ће индивидуални произвођачи на зеленим пијацама повећати цене својих производа без обзира на то да ли ће имати стварно повећање трошкова производње – каже Богосављевић.

Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника, потврђује да ће пољопривредни производи поскупети.
– Пољопривредници плаћају струју исто као и сви грађани, па ће поскупљење од 3,8 одсто минимално повећати цене наших производа. То ће бити симболично повећање због струје, али ми имамо пуно других ставки које стимулишу раст цена – наглашава Киш.

Да је талас поскупљења неминован, нарочито у сектору услуга, сматра и Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку.

– Сви предузетници плаћају струју као домаћинства и на њих ће се поскупљење струје одразити. Слично као и најављено повећање путарина, а то су ствари које досољавају и повећавају трошкове. Питање је само како ће се ко снаћи и за колико процената ће повећати цене својих производа – истиче Рајић.