Прочитај ми чланак

ГРОБАРЕ ЧЕКА ПРАВИ ПАКАО: Навијачи Бешикташа су најбруталнија група у Европи!

0

Србији не треба нови Марко Ивковић

Фудбалери Партизана добили су ривала у последњем колу квалификација за Лигу Европе.

Турски великан Бешиаш стиже на мегдан београдском клубу већ у четвртак, а овај меч биће веома интересантан због две навијачке групе које ће се наћи на стадиону.

Позната је велика мржња између турских и српских ултраса у ком год спорту да се сусретну.

Сви још добро памтимо трагичан исход из новембра 2014. године кад су фанатици Галатасараја усмртили Марка Ивковића пред кошаркашки меч између истанбулског тима и Црвене звезде.

Фанови црно-белих из Истанбула познати су широм Европе по својој бруталности и верским испадима, тако да ће српска полиција морати да се темељно припреми пред њихов долазак у нашу престоницу.

Није први пут да турски тим стиже у Београд, пошто је пре четири године жреб такође спојио два црно-бела тима у групној фази Лиге Европе, а присталице Бешикташа су и то гостовање искористиле да режирају хаос.

Српска Жандармерија је била приморана да интервенише приликом транспорта навијача Бешикташа на стадион Партизана у Београду, пошто су присталице турског клуба нон-стоп изазивале инциденте.

Гостујући навијачи понашали су се насилнички и полупали неколико аутобуса градског превоза којима су из хотела Југославија транспортовани на стадион.

Турски навијачи изазвали су хаос још у хотелу, где су направили бакљаду.

Припадници полицијских снага успели су да смире ситуацију, па су присталице Бешикташа спроведене на северну трибину стадиона Партизана, отворену само за њих из безбедносних разлога.

Навијача Бешикташа нема само у Турској, већ и широм Немачке, где с истом страшћу бодре свој клуб иако су далеко од домовине.

Најпознатија група постоји под називом „Карси“ и познати су по анархији и великом ривалству са навијачима Галате и Фенера и на сваком међусобном мечу дешавају се велики нереди, а неретко се и стадиони „закључавају“ због ризика од истих.

Мало познат детаљ тифо сцене Балкана је и мржња Карса с навијачима Бурсаспора, која није нимало наивна. У азијском делу Истанбула црно-бели фанови су главни и контролишу тај реон и не дозвољавају ником да сруши њихову репутацију, а познати су и по својим тучама широм Европе.

2017. године у Лиону дошло је до озбиљне туче између навијача и француске полиције испред Жерлана кад су буквално свим и свачим фанови Бешикташа кренули на припаднике јавног реда и мира. Насиље се преселило и на утакмицу где су у више наврата турски хулигани напали француску полицију.

Такође, с навијачима Наполија, који су такође познати по злој репутацији, на европској сцени су имали један „дуел“ у истанбулском метроу када су протерали Наполитанце и тако им нанели „навијачки пораз“.

Занимљиво је да су навијачи Бешикташа у коректним односима с братском групом Гробара – Паокарама, па је то олакшавајућа околност за одлазак српских навијача у Турску.Гробаре у Турској чека прави пакао пошто су Карси најпознатији по рушењу свих рекорда у јачини децибела које произведе, а да ли навијачи Партизана требају да иду у Истанбул и да ли је то паметно је питање за српску полицију која би морала да седне за сто и размотри тај одлазак да се не би поновио случај са Марком Ивковићем од пре неколико година.

Како сазнајемо, у најјачем навијачком језгру увек се налази бар 500 Карса, као од брега одваљених, који без пардона иду и лемају све пред собом. Неустрашиви су, а према неким информацијама, ни турска полиција, па и држава, не могу да их зауздају. Познати су по немилосрдности у обрачуну с навијачким противничким групама, као и по бруталности.

Истанбул није Сурдулица, нити Бачка Паланка, а српском фудбалу не требају нове суспензије, а још мање изгубљен млади живот.