Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ: СНС дао 7 МИЛИОНА таблоиду који ЗВАНИЧНО НЕ ПОСТОЈИ?!

0

Чињеница је да обреновачки месечник Палеж од 2011. године егзистира нелегално.

Његов издавач брисан је из регистра Агенције за привредне регистре, а од 16. јула ове године и сам лист је избрисан из регистра медија АПР-а, али Палеж не само да и даље несметано излази већ добија и знатна новчана средства из буџета општине, што је скандал који епилог мора да добије пред судом.

Наиме, према рачуници Савеза за Обреновац у периоду у коме делује нелегално, таблоид Палеж, наклоњен владајућој Српској напредној странци, од општине Обреновац, градских предузећа и ПРО ТЕНТ-а добио је најмање седам милиона динара. По нашим законима државни органи, локална самоуправа и јавна предузећа не могу да на било који начин финансирају, оглашавају се, склапају било какве уговоре о пословној сарадњи са нерегистрованим медијима. И поред тога Палеж је, иако формално правно не постоји, нити би смео да излази, инкасирао значајну суму новца.

Поставља се неколико логичних питања у вези с овим несвакидашњим случајем. Под бројем један, како надлежни којима је то посао, читавих седам година нису констатовали да лист Палеж излази нелегално и при томе крши важећа законска решења. Под бројем два, с обзиром да је Палеж избрисан из регистра медија а да је претходно утврђено да је нелегално излазио од 2011. године поставља се питање због чега није забрањено дистрибуирање тог месечника а јавност упозната са тим чином.

Под бројем три, како је општина Обреновац могла да дозволи себи да не провери статус медија са којим сарађује и утврди да је лист нелегалан и да никако не треба да улази у било какву сарадњу са њим а нарочито не да плаћа објављивање информација на његовим страницама. За тако нешто законодавац је запретио казнама у износу од 50 до 150 хиљада динара и за одговорна лица у органима власти и правном лицу које је претежно у државној својини. Реч је о забрани помагања издавача медија који није регистрован. Дужност општинских функционера је да штите њено достојанство, али истовремено и да спрече свако наношење штете буџету. У овом случају челници општине Обреновац су потпуно оманули.

Такође, све наведено само поткрепљује тврдње оних који верују да се Палежу „гледало кроз прсте“ због блискости тог таблоида СНС, односно чињенице да негативно пише и извештава о политичким противницима актуелне власти.