Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА СЕ ДОГОВОРИЛА ОКО 30 ЦИЉЕВА, споразум о савезу чека на одлуку ДВЕРИ?

0

Лидери Савеза за Србију утаначили су 30 програмских циљева око којих ће се ујединити и опозиционо деловати, на састанку одржаном пре два дана, сазнаје „Блиц“.

Од ових 30 тачака, окосница функционисања Савеза тицаће се, како тврди извор „Блица“, изборних услова, слободе медија, борбе против сиромаштва, али и решавање односа са КиМ.

Опозициони шефови сусрели су се, према информацијама нашег листа, на Златибору, а разговор је трајао више од четири сата. За истим столом нашли су се Драган Ђилас, Вук Јеремић из Народне странке, Зоран Лутовац из Демократске странке, Борко Стефановић из Левице Србије и Милан Стаматовић из Здравe Србијe. За разлику од ранијих сусрета, овога пута су на састанку били и Бошко Обрадовић из Двери и Милош Јовановић из ДСС, али у неформалном делу сусрета.

– Највише разговора је било о изборним условима, слободи медија, борби против сиромаштва и решавању односа са КиМ. Ако не буде фер услова за изборе, није искључено да ћемо их бојкотовати. На састанку се говорило и о томе када ће бити потписан споразум о формирању савеза, али и прецизирани детаљи 30 програмских циљева. Што се тиче ДСС, утисак је да се слажу око већине ствари – каже наш саговорник.

Двери ће, како је „Блиц“ већ писао, бити део Савеза, док је позиција ДСС и даље нерашчишћена. Лидери њихов улазак везују за раскидање коалиција са Српском напредном странком које та партија има на локалу, док ДСС инсистира да зна однос који ће Савез имати према решавању питања Косова и Метохије. На питање „Блица“ да ли су после састанка на Златибору корак ближе уласку у савез, шеф ДСС Милош Јовановић дипломатски каже да је то био “обострано информативан састанак”.

– Било је опште упознавање са политиком за Косово, и на основу онога што смо чули, њихов став се поклапа са политиком ДСС, а то је да су оквири за ту тему, на унутрашњем плану Устав, а на међународном Резолуција 1244. За све остало што ми је представљено усмено, наше слагање је неупитно. Биће разговора и даље, показана је нека заинтересованост – каже Јовановић.

Иако су поједини медији објавили да ће бити речи и о расподели мандата, лидер Левице за Србију Борко Стефановић то демантује.

– Разговарали смо о потребним корацима, усаглашавању докумената и виђењу различитих начина за политичко деловање. Ни о каквим мандатима није било речи, нити се било ко бави стварима које су везане за изборе за две године – каже Стефановић.

Када је планиран Савез, почетна идеја је била да га води Драган Ђилас, али се у међувремену од ње одустало, те ће се лидери ротирати на тој позицији. И план да то буде чврст савез који би имао заједничко председништво и стручне тимове за различите области је промењен, а због страха да би то довело до губљења идентитета и утапања партија које су тек скоро формиране.

Део новог опозиционог савеза требало је да буде и Покрет слободних грађана Саше Јанковића, али је он најавио да ће “дати Србији прави грађански европски одговор”, као и да “Србији треба јасна грађанска опција, функционалан договор проевропских организација, група и појединаца”.

Споразум чека на одлуку Двери

Споразум о обједињавању опозиције у Савез за Србију, како је раније најављено, требало би да буде потписан крајем јула.

– Још се договарамо о датуму потписивања споразума. Претходно ће Двери о томе расправљати на органима своје странке – каже наш извор.

Тадић: Не иду бабе и жабе

Иако се очекивало да ће и Социјалдемократска странка Бориса Тадића бити у Савезу, он је недавно за „Блиц“ изразио сумњу у уједињење опозиције и оценио да би опозиција имала веће шансе уколико би се формирала два блока – проевропски и онај други који би окупио странке и покрете које имају антиевропски и традиционалистички концепт.

– Мишљења сам да је много боље да два јасно диференцирана блока направе договор о кључним питањима попут изборних и медијских услова, уместо да се у једну корпу стављају бабе и жабе. Ко ће гласати за корпу баба и жаба – рекао је Тадић.