Прочитај ми чланак

ИНЦИДЕНТ СА ПАЦОЛИЈЕВИМ АВИОНОМ: Косовска делегација замало завршила у рукама Срба

0

Косовска делегација, која је у уторак стигла у Брисел приватним авионом министра спољних послова Беџета Пацолија, а у којој су председник Кадри Весели, премијер Рамуш Харадинај и заменик премијера Фатмир Лимај, доживела је инцидент који је могао да је доведе у руке Срба.

Директор телевизије „Кљан Косова“ Батон Хаџију, који је био са њима у авиону, објавио је вест, рекавши да је Пацолијев приватни авион, у ком се налазила косовска делегација, непажњом торња за контролу летова у Тирани летео ваздушном линијом територије Републике Српске у Босни и Херцеговини, а тај ваздушни простор контролише Србија, пише „Газета метро“.

© AFP 2018 / OLAF KRAAK

Према речима Хаџијуа, ситуација која умало да се заврши дипломатским инцидентом, будући да су српске власти могле да притворе три бивша лидера ОВК, а сада лидере косовских институција — изазвана је немаром контроле летења у Тирани, која је морала да дâ смернице авиону за Бриндизи, а не преко ваздушног простора Републике Српске.

Хаџију је рекао да је ову ситуацију приметио Пацоли, захваљујући којем је све и избегнуто, јер је дао наређење пилоту да се врати у Тирану.

Тако се косовска делегација вратила у Тирану, а онда је поново одатле ваздушном линијом преко Бриндизија отишла у Брисел, где се чланови косовске делегације сада налазе.