Прочитај ми чланак

ВЕС МИЧЕЛ АМЕРИЧКОМ СЕНАТУ: Повећавамо ангажман на Балкану због руског утицаја!

0

ВАШИНГТОН: Сједињене Државе повећавају ангажман на Западном Балкану, поручио је помоћник америчког државног секретара Вес Мичел на претресу у Сенату о америчкој политици у Европи.

„Кроз активну америчку дипломатију и блиску сарадњу са Европском унијом, подржали смо визионарске лидере (грчког) премијера Ципраса и (македонског) премијера Заева у постизању историјског успеха у спору две земље око имена. Интентизивирали смо комуникацију са Србијом и Косовом. Промовишемо и реформе у Босни и Херцеговини“, рекао је Мичел у обраћању члановима Пододбора за Европу и регионалну безбедносну сарадњу, Спољнополитичког одбора Сената.

foto: screenshot

 

Мичел је рекао да је забринут због тренутних протеста у Грчкој и Македонији и потенцијалног руског мешања после решавања деценијског спора око имена између две земље, преноси Глас Америке.

„Забринут сам због протеста и потенцијалног руског мешања. То смо видели у Црној Гори, руски предстравници су давали претеће изајаве и мислим да у Македонији има шансе да Руси покушају да се умешају. Радимо на јачању македонских институција, имамо одличну безбедносну сарадњу. Уз то, познате су нам и руске методе. Очекујемо да се формалне процедуре у Грчкој и Македонији заврше и да НАТО упути позив за чланство Северној Македонији на самиту у јулу“, рекао је Мичел. 

Он је изразио наду да ће ЕУ отворити преговоре о чланству, мада је то, додао је, сад мање вероватно него са НАТО. 

„У дневном смо контакту са ЕУ, посебно Француском која има одређене резерве, али сам ја оптимиста и очекујем да ће то утицати на цео регион“, рекао је Мичал.

Амерички дипломата истакао је и да Вашингтон утврђује дугорочну стратегију за снажење америчког присуства у источном Медитерану.

„Радимо на томе да Грчка буде ослонац стабилности у Медитерану и Западном Балкану“, рекао је Мичел.

Такође је оценио да је Европа данас поново „позорница“ озбиљних стратешких надметања и да се суочава са притисцима на више фронтова – стратешким кампањама Русије и Кине, рекордним таласима миграната, иранским амбицијама у источном Медитерану и кризом поверења у европске институције.

„И Русија и Кина желе да сломе Запад: Русија жели да га подели, а Кина да га потисне. Нарочито су агресивни у централној и источној Европи. Наш први приоритет је да сузбијемо руску агресију“, рекао је Мичел и додао да је „у протеклим годинама, реваншистички Кремљ покушао да насилно прекроји границе, застрашивао и нападао суседе, покренуо кампању ширења дезинформација и сајбер кампању против запада и гомилао војне снаге на западним границама“, преноси Глас Америке.