Прочитај ми чланак

ДРАМА КОД ТУНЕЛА У БиХ: „Две полиције“ и мигранти / ВИДЕО

0

Конвој са мигрантима, који су кренули из Сарајева ка избегличком центру код Мостара, вратио се кроз тунел Иван-седло на територију Кантона Сарајево.

Са мигрантима се налазе припадници МУП-а КС, док се са друге стране тунела налазе припадници МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК).

Конвој са избеглицама заустављен је у Коњицу и речено им је да морају напустити подручје ХНК или ће интервенисати Специјална јединица МУП-а тог кантона.

„Влада ХНК нема право да сторнира одлуку државних институција. То је државни удар“, рекао је министар безбедности БиХ Драган Мектић.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић зјавио је да су јаке полицијске снаге на линији између Кантона Сарајево и Херцеговачко-неретванског кантона зауставиле аутобусе с мигрантима.

Он је истакао да мигранти неће бити враћени у Сарајево.

„Они су на линији кантона, али мигранти се неће вратити у Сарајево“, рекао је Ујић.

Према његовим речима, одлуку о премештању миграната из Сарајева у избеглички центар у Салаковцу код Мостара донело је Министарство безбедности БиХ.

Ујић је додао да у азилантском центру Салаковац, где је све било спремно за пријем миграната, немају никаквих информација о забранама.

Министар образовања, науке, културе и спорта у Влади ХНК Рашид Хаџовић демантовао је у изјави за мостарске медије да је кантонална Влада разматрала или усвојила одлуку о забрани уласка миграната на подручје ХНК-а.

Хаџовић није искључио могућност да је неко из Владе или полиције поступио самовољно, без званичне одлуке.

Према незваничним информацијама које је објавио портал Вијести.ба, комесар МУП-а ХНК Илија Ласић издао је јутрос наредбу о заустављању миграната, уз поруку подређенима да поступе по наредби, а да ће „политика даље решавати проблем“.

У конвоју се налази 251 одрасли мигрант и 18 деце.