Прочитај ми чланак

СУСРЕТ ОФИЦИРА РУСИЈЕ и НАТО; могућ прекид авионског саобраћаја између Рус и САД?

0

Руски највиши војни официр састао се са својим колегом из НАТО, што је први такав састанак од како су односи између Москве и западне алијансе, због украјинске кризе, на најнизем нивоу у постхладноратовском времену , јавља Асошијетед прес (АП).

Руски министар одбране изјавио је да се начелник генералштаба Валериј Герасимов састао у четвртак у главном граду Азербејџана Бакуу са америчким генералом Куртисом Скапаротијем, највишим официром НАТО.

Министраство је саопштило да су војни шефови разговарали о руским и активностима НАТО у Европи и мерама да повећају поверење и избегну инциденте. Такође су разменили мишљење о Сирији. Сусрет је био први, један на један, састанак од када су се односи Русије са западом распали као последица руске анексије Крима 2014. године и подршке побуњеним сепаратистима у источној Украјини. НАТО је одговорио распоређујући своје снаге на руску границу, јавља АП.

Москва: Могуц́ прекид авионског саобрац́аја између Русије и САД

Москва не искључује могуц́ност да, услед визне блокаде коју Вашингтон припрема против руских држављана, буде прекинут авио-саобрац́ај између Русије и САД, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Министарство је навело да је ситуација у вези с издавањем америчких виза у Русији крајње депресивна. Крајњи рок за издавање визе, који је у августу прошле године Вашингтон повец́ао на 85 дана, недавно је продужен на 250 дана, односно на осам месецима.

Другим речима, како је наведено у саопштењу, постаје бесмислено тражити америчке визе.

– Сада се вец́ не може искључити могуц́ност да наше земље остану без авијационог саобрац́аја. ’Аерофлот‘, који једини редовно лети између Русије и САД, могао би да буде принуђен да укине ове линије, пошто посаде имају све вец́е тешкоц́е да добију америчке визе – наведено је у саопштењу.

Министарство подсец́а да се ове тешкоц́е дешавају упркос томе што је обавеза благовременог издавања виза персоналу авијације прописана руско-америчким Споразумом о ваздушном саобрац́ају од 1994. године.

Министарство сматра да Вашингтон визну блокаду против Русије остварује апсолутно свесно и намерно, као додатни механизам притиска на Москву.