Прочитај ми чланак

ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈА: Никако да се договоре – нова рунда преговора

0

Разговори представника са листе „Београд одлучује, људи побеђују“ са београдских избора о начину даље сарадње биће настављени данас.

То се јуче могло незванично сазнати после састанка у среду у поподневним сатима, а којем су присуствовали Драган Ђилас, бивши градоначелник Београда, Вук Јеремић, председник Народне странке, Саша Јанковић, лидер Покрета слободних грађана, Борко Стефановић, лидер Левице Србије, Жељко Веселиновић, председник синдиката Слога и Јанко Веселиновић, лидер Покрета за преокрет.

Према нашим сазнањима, састанак у среду трајао је до касно у ноћ, а био је врло конструктиван, озбиљан и са свих страна су разматране предности и мане о начинима даље сарадње. Договор је, кажу наши саговорници, да се састанак настави данас. За данас је и Саша Јанковић најавио конференцију за новинаре на којој ће говорити и о сарадњи опозиције.

Подсетимо, лидери ове опозиционе листе, од завршетка београдских избора покушавају да нађу модел даље сарадње јер су сви за то да сарадњу треба наставити. Ђилас је на сто ставио свој предлог о Савезу са Србију, који је претрпео и промене, како би чланице савеза имале аутономију у раду. У оптицају су још неки предлози, о којима јавност не зна пуно. ПСГ је у уторак увече саопштио да Ђиласов предлог за њих није прихватљив јер се бави формом и поделом функција, уместо изградњом јасне политичке визије око које би се окупиле демократске снаге, саопштено је из тог покрета“. Ипак, Председништво ПСГ је потврдило спремност Покрета да сарађује са свим демократски опредељеним организацијама и појединцима у активностима којима се решавају проблеми грађана Србије.

Саша Јанковић је, појашњавајући одбијање Ђиласовог предлога, за Данас рекао: „Одбили смо један од три до сада понуђена предлога за сарадњу на нивоу Србије, који је дат по принципу „узми или остави“ и инсистирано је да се о њему изјаснимо без даљег разговора, али смо наравно спремни да разговарамо о другим већ поднетим, или будућим предлозима и решењима“, казао је Јанковић. Он је додао, да будућу сарадњу види као партнерство у активностима и јединство различитости у којима грађани различитих политичких опредељења препознају своје потребе, а не као „замрзавање“ политика и организација до после Вучића.

Предлог о Савезу са Србију подржава Левица Србије, уз синдикат Слогу.