Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Ми смо криви и што смо живи

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио да зна да су пребијање Ђурића наредили највиши званичници Приштине. "Да смо ми то урадили не би нас нико спасао".

Он је, на Пасуљанским ливадама, где је одржана показна вежба Војске Србије, рекао и да не зна када и како да преговара са званичницима Приштине, за које зна да су наредили хапшење директора Канцеларије за КиМ. „Не знам да вам кажем да ли ћемо наставити разговоре са Приштином јер ни сам не знам како ћемо“, рекао је Вучић.

Такође, како је рекао, свима би требало да буде јасно да Приштина сама о свему не одлучује, већ то уместо ње раде спонзори њене независности.

Одговарајући на питања новинара о разговору с руским председником Владимиром Путином, Вучић је рекао да му сметају оцене неких медија у којима се он критикује због разговора с Путином. „Разговарао сам са свима и разговарам са свима. Не постоји нико у Европи ко не разговара с Путином. Данас ћу разговарати и са Ердоганом, разговарао сам и са Федериком Могерини, истог дана“, истакао је Вучић.

„Ја ништа више не разумем. Мој посао је да разговарам са свима и све упознам са ситуацијом на КиМ и тражим одговоре“, рекао је Вучић. Додаје да је тешко разговарати са неким ко је спонзор независности Косова, а то су САД. „Оне то и не крију и с тим се поносе, као и неке западне земље. Када с њима разговарате видите да је Албанцима све дозвољено“, каже Вучић.

„Да се не дај боже догодило да смо ми претукли било ког Албанца не би нас на кугли земаљској спасио нико. Била би то главна вест, били би проказани, жигосани….Овога пута су гледали да се прећути. Одвратно ми је то лицемерје њихово, када немају храбрости да кажу какве су одлуке направили 2008. онда прозивају обе стране. Ја имам храбрости то у лице да кажем свима. Мој посао је да штитим Србију“, истакао је председник Србије.

Према његовим речима, западни лидери страшно се, како каже, нервирају када им се покажу папири, са изузетком Могерини која је имала храбрости одмах да дође у Београд. „Када им покажете папире о послатим папирима, три пута послатим, када виде да нема одговора, када не знају шта да вам кажу, онда кажу ‘па ми то морамо сада да превазиђемо'“, каже Вучић.

Рекао је и да Србија хоће да чува мир и то је наш најважнији циљ, али и додаје „да сви хоће да прихватимо кривицу за нешто у чему нисмо учествовали“. „Јесмо ли ми вукли неког као пса и јесмо ли ми као стока то радили? Нисмо. Али смо криви што смо живи, криви смо што смо Срби и не видим никакву другу кривицу“, закључио је он.

„Нико не зна како ћемо разговарати са Приштином“

 

Нападају ме они који су, док су били на власти, изгубили све што се може изгубити, рекао је председник Александар Вучић реагујући на критике и нападе опозиције поводом догађа везаних за хапшење Марка Ђурића на Косову. Кога другог би нападали?

Неће ваљда Албанце да нападају, пошто смо Марко и ја договорили да изведемо све то, али нам је мало измакло контроли, па су га мало јаче пребили него што смо очекивали“, иронично је одговорио Вучић на питање новинара о тврдњама опозиције да је хапшење Ђурића било унапред договорено, режирано, смишљено „жртвовање“… Истакао је да су „они“ све рекли од 2004. до 2008. и до 2012.

Све смо изгубили у њихово време, све што смо могли изгубити и што нисмо чак ни сањали. Отишла је Црна Гора, Косово је постало независно бар за један део земаља, а њихова једина реакција је била – да нас доведу до банкротства. То је једино што су могли да ураде“, објаснио је он.

Вучић је критиковао да су припадници актуелне опозиције тада само ћутали на све то, јер су се тукли међу собом, пошто су се борили ко ће валдати и ко ће узети касу.

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нико не зна како ће у будућности изгледати разговори Београда и Приштине али да ће их сигурно бити.

„Поставља се питање да ли ћемо после овога разговарати, разговараћемо, а како, нико не зна како. Како ја да гледам (председника Косова Хашима) Тачија и ове који су наредили пребијање Марка Ђурића“, рекао је Вучић и додао да је међународним званичницима рекао да „пусте мало времена да прође, па да ће видети“.

Он је рекао да се поставља питање поверења између Београда и Приштине и додао да он зна да су хапшење Ђурића наредили Тачи и премијер Косова Рамуш Харадинај.

„Сачуваћемо мир, а шта ћемо даље, ни сам не знам шта бих вам рекао“, рекао је Вучић.

Он је рекао да, суштински, приштински званичници не желе Заједницу српских општина, да желе да она буде у складу са Уставом и законима Косова, који би ЗСО свео на ниво невладине организације.

„То треба да буде НВО чији ће чланови моћи да жваћу жваке кад им дозволе Тачи и Харадинај“, рекао је Вучић.

Он је казао да Срби са Косова и Метохије неће сами покушати да формирају ЗСО већ да су спремни да то учине у складу са Бриселским споразумом и оним што су председник и премијер Косова, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај рекли претходних дана о заједници.

„Бриселски споразум потписан је 18. или 19. априла 2013. године, више од 1.800 дана неко није испунио своју међународно признату обавезу нити их је било ко притиснуо да то ураде“, казао је председник Србије.

Вучић је додао да Срби и даље хоће да формирају ЗСО са представницима косовских Албанаца али је и оценио да никада неће доћи до усвајања статута те заједнице јер ће из Приштине како је навео, увек рећи да је нешто противуставно.

Он је рекао да су га од јутрос критиковали због чега разговара са председником Русије Владимиром Путином, а да је његов одговор да ће разговарати са свима, као и да ће данас раговарати са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

„Мој посао је да штитим Србију и не занима ме одакле ко долази“, рекао је Вучић.