Прочитај ми чланак

ШТРАХЕ: Ваде из контекста моју изјаву о Косову

0

Беч -- У Аустрији нема толеранције према радикалним размишљањима и политичком исламу, поручио канцелар Себастијан Курц. Вицеканцелар: Ислам није део Аустрије.

„Не, ислам није део Аустрије. У централној Европи имамо хришћанско-јеврејско обележје. Грађани исламске вероисповести су, међутим, данас део друштва“, рекао је Хајнц-Кристијан Штрахе у интервјуу аустријским медијима поводом 100 дана нове владе.

Аустријски канцелар Курц је навео да је, правно гледано, ислам од 1912. у Аустрији призната вера. „У нашој земљи постоји слобода вероисповести и свако треба да практикује своју веру, али нема толеранције према радикалном и политичком исламу“, нагласио је Курц.

Штрахе је критиковао медије што често његове изјаве „ваде из контекста“, наводећи као пример његову изјаву везану за Косово, у којој је наводно рекао да је „Косово део Србије“.

Он је, у интервјуу бечком дневнику „Стандард“, нагласио да је увек истицао који је став аустријске владе, али и да има разумевање за то да српска страна има друго виђење.

Поводом 100 дана од доласка на власт нове владе коју чине Народна партија Аустрије (ОВП) и Слободарска странка (ФПО) Курц је рекао да је спроведена корекција курса аустријске политике која је била потребна и да сада покушавају да примене све што су обећали у предизборној кампањи – више инвестиција у безбедност, смањење терета пореза за запослене, и пре свега растерећење оних са малим и средњим примањима, као и породице, те обустава политике задуживања, како би се дугорочно осигурао социјални систем.

„Увек сам критиковао да је терет пореза у Аустрији превелик и зато сам срећан што смо за мање од 100 дана предложили буџет којим се окончава политика задуживања, и уједно покреће највеће смањење терета пореза по породице које је икада спроведено у Аустрији“, објаснио је Курц.

Он је нагласио да је представљени буџет трајна промена курса у буџетској политици. Курц је подвукао да промене које је нова влада започела не би биле могуће са ранијим коалиционим партнером Социјалдемократском партијом (СПО).

Када је реч о предстојећем председавању Аустрије ЕУ он је истакао да ће бити у знаку безбедности и субсидијарности. „Желимо створити Европу која би штитила. ЕУ не сме грађанима донети само предности путовања без пасоша, да нема потребе за променом новца, јер имамо евро, или укидања роминга, већ је одлучујуће да на нашем континенту имамо безбедност“; рекао је он.

Курц је додао да ЕУ мора да се бави важним, а не „малим“ питањима, и да не ствара стално нова правила и бирократију, већ да се фокусира на питања као што су безбедност или конкурентност.

По питању Брегзита и буџета ЕУ канцелар је истакао да не сме доћи до додатног оптерећења нето-уплатилац. „На крају преговора често има увек компромис. Међутим важно је да заступамо јасно наш став и да за преговарачким столом не буду по нас лоше позиције. Ако ЕУ кроз Брегзит постаје мања и њиме нестаје важан нето уплатилац то мора бити повод за штедљивије опходјење новцем пореских обвезника“, поручио је Курц.

Осврнуо се и на председничке изборе у Русији и честитао је председнику Владимиру Путину на победи. „Био сам у контакту с њим и честитао сам му. Рекао сам му и да ћемо се детаљно бавити извештајима посматрача. Међутим мени је важно да имамо прави дијалог са Рисијом, која је велесила и важан економски партнер, па је битно да тражимо сарадњу“, закључио је Курц.