Прочитај ми чланак

ЈАЧАЊЕ РУСКОГ УТИЦАЈА У ЕВРОПИ проблем за САД

0

Командант снага НАТО у Европи генерал Кертис Скапароти током сведочења пред Одбором америчког Сената за оружане снаге, рекао је да је јачање руског утицаја у Европи највећи проблем и на цивилном и на војном плану.

Посебно на западном Балкану, а на питање која је земља највећи проблем у регији, одговорио је Србија. Он је рекао да Русија користи однос са челницима Републике Српске за подривање институција Босне и Херцеговине. Генерал Скапароти нагласио је да Русија покушава спречити евроатлантски пут појединих земаља у регији, и додао да су међународна заједница и САД гарант стабилности на Балкану.

Скапароти је изразио забринутост да недостатак дипломатских активности доприноси ширењу руског утицаја на Балкану. На питање која је земља највећи проблем у регији, одговорио је Србија.

На поновљено питање да ли је то Србија или Република Српска, рекао је „Србија, као држава, али уопштено српска популација на Балкану“, преноси Фена позивајући се на Ал Џазиру.

Командант НАТО је истакао да су Сједињене Америчке Државе испустиле из вида подручје западног Балкана, и закључио да је потребан већи војни, али и дипломатски, ангажман у регији.