Прочитај ми чланак

НЕМА ВИШЕ ИГРЕ СА НАМА! Званична процена ЦИА: ПУТИН БИ СТВАРНО РАТОВАО ЗА СРБЕ!

0

У поверљивој анализи достављеној дипломатама каже се да би Русија у случају рата на Балкану сасвим сигурно стала на страну Србије и РС. Руске ракете и авиони би у року од неколико сати спречили сваки већи напад на Србе, наводе обавештајци

Председник Русије Владимир Владимирович Путин без оклевања би ушао у рат уколико би Срби у Србији и Републици Српској били фронтално нападнути. Руска војска је по налогу председника Путина већ разрадила детаљне планове за одбрану српског народа на Балкану, а нема никакве сумње да би Путин, у случају потребе, интервенисао и на Косову.

Спремна војна сила

Поуздани извори из Кремља сведоче да Путин неће оклевати да употреби војну силу ако Срби буду у опасности“
Навод из анализе ЦИА

Ове тврдње стоје у поверљивој анализи коју су по налогу Стејт департмента израдили оперативци ЦИА, а она је протекле недеље достављена и америчким дипломатама у Београду.

Како сазнајемо, аналитичари ЦИА процењују да ни случајно не треба провоцирати Путина на Балкану.

„Путин Србију и Републику Српску доживљава као последње искрене савезнике у овом делу Европе, као своју зону интереса и утицаја коју је спреман да брани свим расположивим средствима. Поуздани извори из Кремља сведоче да Путин неће оклевати да употреби војну силу ако Срби буду у опасности“, наводи се, између осталог, у поверљивом извештају у који су уредници Информера имали увид.

Захарова:
Не условљавајте Србију

Русија се противи условима које ЕУ поставља Србији, као и увођењу антируских санкција, поручила је Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова.- Београд може да развија односе са било којом земљом или регионом у складу са вољом свог народа. Не видимо ту никакве противуречности. Председник Србије Александар Вучић је након недавног сусрета са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у Београду о томе изнео јасну позицију од које треба полазити. Сматрамо да је погрешна и штетна западна политика ‘или-или’, која је имала разарајуће последице по одређене земље – навела је Захарова.

У том документу се прецизира да је Путин у стању да Србима помогне у најкраћем могућем року.

„Руске ракете и авиони би за само неколико сати спречили сваки већи, фронтални напад на Србе у региону. Нема никакве сумње да би, на захтев Београда, Русија интервенисала и на Косову, наравно у корист Срба. Москва не признаје Косово као државу и њу ни на који начин не обавезују односи са Приштином“, пише у овој обавештајној анализи на основу које ће се, између осталог, одређивати будући потези Америке и западних савезника у нашем региону.

Сасвим је занимљиво да аналитичари ЦИА данашњу ситуацију у србији и на Балкану упоређују са оном од пре рата на Косову 1999. године.

„Београд тада није имао ниједног озбиљног савезника у свету, а то данас није случај. У овим околностима немогуће је улазити у било какав већи оружани сукоб са Србијом а да то са собом не повуче и сукоб са Русијом. Не треба, такође, занемарити ни значајне интересе Кине у Србији, али и економске интересе Немачке и других великих европских земаља који су присутнији више него икада раније“, каже се у документу и препоручује америчким званичницима да се додатно ангажују на изналажењу ‘трајног мировног аранжмана са Србима и Србијом’.

И без ових информација можемо бити сигурни да би нам Русија у случају агресије пружила сваку помоћ. Руски званичници више пута су рекли да жале што је Русија биле слаба током НАТО бомбардовања па није помогла
Љубан Каран, бивши потпуковник КОС

„Војно решење питања Косова, као и насилно наметање решења Србима у БиХ, односно Републици Српској су опције које би са собом носиле велике ризике по интересе и САД и ЕУ. Зато је потребно наћи компромисно решење којим би и Срби били делимично задовољни, а што би довело до трајне стабилности региона. Само у тим условима Србија би можда могла да се додатно приближи НАТО пакту и дугорочно дистанцира од Русије“, наводе аутори анализе.

И док званично нико од званичника јуче није хтео да коментарише наша сазнања, безбедносни стручњак Џевад Галијашевић сматра да је ЦИА одувек страховала од овога, а да је сада уверена у такав сценарио.


– Након говора председника Путина, у Вашингтону, Лондону и Берлину расте забринутост и страх због јасне позиције Русије и њене способности и одлучности да делује на заштити властитих националних интереса, али и одбрани савезника. Ово више није Јељцинова Русија, нити комунистички СССР на крају епохе. Посебно су поруке из Москве забринуле ВИА и НСА јер знају да такво опредељење Москве више није празна претње или махање празном пушком него последња опомена бахатим НАТО лидерима и збуњеној поларизованој Европи – подвлачи Галијашевић.