Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА ШТАМПА: Окренули леђа Турској, највише новца Србији

0

Немачка штампа пише да је Европска банка за обнову и развој, коју још зову и "Банком за Источну Европу" - тежиште активности пребацила на Западни Балкан.

„Предузећа на Балкану могу да рачунају на повољне кредите за своје пројекте хидроцентрала – на пример, од ЕБРД. А како та јавно финансирана банка процењује однос између економске исплативости неког пројекта и захвата у природу – то је информација која не може да се измами од директора за животну средину у ЕБРД, Даријуша Прасека“, наводи „Салцбургер нахрихтен“.

Како наводе, управо је Западни Балкан постао атрактивнији за инвестирање, преноси Радио Дојче веле.

Пошто је приступ Турске Европској унији пропала ствар, финансијска подршка Европе је усмерена на кандидате за пријем из читавог Балкана. Према информацијама „Франкфуртер алгемајне цајтунга“, ЕБРД се нигде не ангажује интензивније него у региону Западног Балкана, који чини шест привреда – Албанија, Србија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора и Косово.

Лист додаје да инвестиције у тих шест економија „износе годишње више од 560 евра по становнику“.

„Поређења ради, у источноевропским чланицама ЕУ, на пример у Пољској, Мађарској, Хрватској или у балтичким земљама, износе 330 евра. У земљама Северне Африке, као што су Египат, Јордан, Либан или Тунис, тај износ је 43 евра“.

„ЕБРД, која је концентрисана пре свега на Источну Европу, уложила је 10 милијарди евра у 600 пројеката на Западном Балкану. Готово половина тог новца, 4,7 милијарде евра, отишла је у најмногољуднију земљу Србију, следе Босна и Херцеговина (2,1 милијарде), Македонија (1,6) и Албанија (1,0)“, наводи се у тексту.

„Традиционално је Турска најважнији прималац средстава ЕБРД и ЕИБ ван ЕУ, али тамо су сада опале њихове активности. Слично важи и за тзв. претприступну помоћ (ИПА) Комисије. И ту је Анкара највећи профитер, али сада се ствар помера на Западни Балкан. Као део нове стратегије, ИПА хоће да повећа помоћ том региону. Србија већ сада добија по глави становника много више новца од Турске“, наводи Франкфуртер алгемајне цајтунг.