Прочитај ми чланак

СУДИЈА ОШТЕТИО ЗВЕЗДУ И ПОСЛАО ЦСКА У ОСМИНУ ФИНАЛА: Звездина европска бајка …

0

Фудбалери Црвене звезде завршили су такмичење у Лиги Европе у шеснаестини финала, пошто су у реваншу поражени од ЦСКА у Москви са 1:0 (1:0), што је и укупан резултат после београдских 0:0.

Имала је екипа Владана Милојевића добар исход на свом терену, у залеђеној руској престоници је пробала да преко фаворизованих „армејаца“ дође до осмине финала, али није успела да постигне неопходан погодак. То је урадила чета Виктора Гончаренка и уз помоћ судија из Португала на челу са Мигуелом Соузом прошла међу 16 најбољих.

Одлучујући тренутак одиграо се у првом и једином минуту надокнаде првог полувремена. Све је почело тако што је Фернандеш играо руком на десној страни, арбитри су остали неми, па је акција настављена и крунисао ју је Алана Џагоев за Звездину елиминацију, односно пролаз ЦСКА.

Тако су црвено-бели завршили европску одисеју у којој су ове сезоне одиграли чак 16 утакмица и направили историјски успех пласман у нокаут фазу, односно изборили су се за европско пролеће после две и по деценије чекања. Могли су да продуже сан, али су најбоље шансе у последњих 10 минута пропустили Александар Пешић и Ел Фарду Бен.

ЦСКА је од почетка био опаснији, претио, нападао и вршио притисак, док је Звезда тек средином првог полувремена почела са офанзивом. Претежно су гости били орјентисани на одбрану и чекали су шанси из контри.

Док је нису дочекали, успешно су решавали све налете „армејаца“ и то најчешће блокирањем. Ту је први „на бранику“ био Ле Талек, који је постављао испред сваког ударца домаћина, пратили су га саиграчи међу којима се истакао Стојковић.

И Борјан је правовремено излетео и ухватио једну лопту за отклањање опасности, да би црвено-бели у 20. минуту успели да запрете. Радоњић је одлично прошао по левој страни и центаршут му је био пресечен, да би у наставку акције Крстичић био изблокиран.

Нападао је ЦСКА, али и Звезда… Опет су црвено-бели блокирањем покренули контру, опет је повукао Радоњић и избацио Пешића, а он је са левог крила хтео да пронађе Бена поред кога је успео да реагује Васин.

И онда у пет минута најбоље прилике пред оба гола. Прво су Московљани могли до предности, Борјан је кренуо преко Мусе на центаршут, није био фаулиран, лопта је пала пред петерац и дошла до Кучајева који је искоса са леве стране шутирао изнад Савића и Крстичића поред даље стативе.

Брзо су узвратили пулени Владана Милојевића, Јовичић је непрецизно шутирао са око 20 метара и онда велика прилика у 40. минуту за госте. Бен је сачекао грешку домаће одбране, био је то напад „три на два“, додао је у средину где је Пешић закачио лопту и тако случајно преварио Радоњића који је могао да се нађе очи у очи са Акинфејевим.

Казна је била сурова и стигла је пред сам крај првог полувремена. „Пукла“ је Звездина одбрана у једином минуту надокнаде, Натко је пронашао Кучајева, а он је са левог крила додао до Џагоева који је испред Родића матирао Борјана за 1:0!

Али, мора се истаћи да је поготку „армејаца“ претходило играње руком Фернандеша, који је на недозвољен начин примирио лопту што судије из Португала нису санкционисале.

То је био и коначан резултат, иако је могао да се промени у наставку… Био је ЦСКА и опаснији, и сигурнији и сналажљивији. Имали су неколико добрих напада „армејци“, али је и Борјан био одличан међу стативама.

Нису се гости залетали, стрпљиво су чекали шансу за погодак који би их одвео даље и имали су огромну прилику у 81. минуту. Александар Пешић је избегао офсајд замку, остао потпуно усамљен у петерцу на центаршут са десне стране, али није успео да захвати лопту.

Успео је зато Бен пред сам крај, имао је зицер искоса са леве стране и шутирао је поред даље стативе, па је тако нада да Звезда може даље распршена на московској зими.

ЛИГА ЕВРОПЕ, РЕВАНШ ШЕСНАЕСТИНЕ ФИНАЛА

ЦСКА Москва – Црвена звезда 1:0 (1:0)

Стадион: ВЕБ арена. Гледалаца: око 20.000. Судија: Мигуел Жорге де Соуза (Португал).

Стрелац: Џагоев у 45+1. минуту.

ЦСКА МОСКВА: Акинфејев – В. Березуцки, Игњашевич, Васин (од 26. Набабкин) – Фернандеш, Џагоев, Натко, Витињо (од 77. Миланов), Кучајев – Вернблум, Муса.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан – Стојковић, Савић, Ле Талек, Родић – Јовичић (од 88. Рачић), Доналд (од 78. Срнић) – Бен, Крстичић, Радоњић (од 88. Аџић) – Пешић.