Прочитај ми чланак

ХРВАТИ У НЕВИЂЕНОЈ ПАРАНОЈИ: Руска војна база гради се на локацији 150 км од ЗГБ?

0

Поштовани читаоци како је чланак хрватског „Јурањег листа веома занимљив и битан као одлична илустрација у ком смеру иде НАТО пропаганда преко Загреба, против Руса и Русије, а како нисмо имали довољно времена да га посрбимо, одлучили смо да га објавимо у његовом изворном облику, на искрвареној варијанти западног дијалекта српског језика, који неки воле да називају још и хрватски језик. Хвала на разумевању.

У наставку чланка прочитајте текст са Јутарњег листа под називом:

БУДУЋА РУСКА ВОЈНА БАЗА ГРАДИ СЕ НА ЛОКАЦИЈИ 150 КМ ОД ЗАГРЕБА? Република Српска улаже 3 милијуна еура у уређење големог напуштеног војног комплекса.

„Политичари у БиХ свако мало се потруде указати колико је крхак мир који им је прије 22 године донио Даyтонски споразум. Звецкање оружја врло је кориштен термин у односима на релацији Бања Лука – Сарајево, но предсједник српског ентитета Милорад Додик овај пут га је примијенио готово па дословно. Средином ожујка из крагујевачке творнице Застава оружја испоручит ће му 2500 аутоматских пушака наручених у студеном прошле године.

За министра унутарњих послова БиХ Аљошу Чампару то је забрињавајућа вијест, за Милорада Додика то је осигурање сигурности, јавног реда и мира те обране Републике Српске. Нису, дакако, овиме одушевљени западњачки дипломати. Аустријанац Валентин Инзко, представник међународне заједнице у БиХ, изјавио је како полиција у његовој земљи има на располагању 400 пушака на подручју цијеле државе те да то оружје није потребно нормалној полицији. Милорад Додик има своје аргументе, а чини се и да не мисли стати само на пушкама.

– Полиција Републике Српске не само да ће набавити 2500 пушака, него и све што буде било потребно за специјалну полицију и што је у стандарду регионалних полиција у борби против тероризма и онога што сувремене полиције имају. То није ништа друго, осим модернизација полиције и јачање њене улоге. То је једна сасвим легитимна и легална акција и ми ту немамо што крити, јер 20 година нисмо имали право на опремање полиције, а сада је дошло вријеме да то направимо. Ако то некоме смета, нека прочита Устав и закон и видјет ће да је све усклађено – поручио је Додик, па подсјетио како БиХ није надлежна за полицију Републике Српске, јер нема уставно право на тако нешто.

Нова бригада

У Бању Луку стиже 1500 стројница М05Е1 те 1000 комада аутомата М92 укупне вриједности 930.000 долара. Ради се о аутоматским пушкама калибра 7.62 мм, произведених на бази руског Калашњикова (АК-47) с преклопним кундаком. Из Министарства унутарњих послова наглашавају како су за ту набаву исходили све потребне сугласности из државних министарстава вањских послова, обране и вањске трговине те добили позитивно мишљење Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ. Додиков министар полиције Драган Лукач подсјећа да је парламент Републике Српске донио нови закон о борби против тероризма и насилног екстремизма, па зато формирају тешко наоружану бригаду која ће имати између 2500 и 3000 припадника.

– Сви наши полицајци, у складу са законом, као сви полицајци у Еуропи и свијету, имају право на кратко и дуго наоружање. Проблем МУП-а је био што се протеклих година није радило на томе, што су наши припадници користили један број пушака које су остале из протеклог рата, што је неадекватно оружје за полицијску намјену – казао је Лукач, подсјећајући на напад Нердина Ибрића на полицијску постају Зворник прије три године, када су два полицајца рањена, а један је погинуо, бранећи се пиштољима старим 30 година, а један је комад оружја том приликом затајио.

Сигурност грађана

Српске специјалце би, нагађа се у јавности сусједне државе, требали обучавати руски инструктори односно савјетници, и то темељем Протокола о сурадњи Министарства унутрашњих послова РС-а и Државног министарства унутрашњих послова Русије, којим је предвиђено да специјалне јединице МУП-а обучавају руски специјалци.

Сам Лукач потписао га је 2015. године у Москви, а он је, извијестили су тада из МУПРС-а, “израз препознате потребе потписница за чвршћом сурадњом и остваривања директног контакта у области сузбијања и борбе против транснационалног криминала и најтежих казнених дјела, а све у циљу ефикаснијег остваривања права и слобода грађана Републике Српске и Руске Федерације”. Но, чудно је стога што је могућност такве сурадње одбацио сам Лукач, казавши како њихове специјалце неће обучавати Руси, већ – Американци, јер је МУП и до сада проводио обуку својих припадника с америчким специјалним јединицама и еуропском полицијом.

Такве изјаве чудне су опорбеном СДС-у који се пита зашто Додик избјегава сурадњу с “пријатељском руском полицијом која је једна од најбоље обучених у свијету”, сматрајући да Додика у овом пројекту воде особни, а не јавни интереси. Истовремено Додиков потпредсједник Рамиз Салкић, који се бира неовисно, припадник је бошњачког ентитета и његов велики критичар, тврди да је наоружавање полиције Додиков политички пројект који нема везе с јачањем сигурности грађана, али има с успоставом оружаних формација које требају штитити Додикову власт.

Док најмоћнији човјек Републике Српске упорно демантира све што му се не свиђа и постројава оне који га живцирају својим изјавама (својем замјенику Салкићу најавио је смањење плаће од 20 посто због изнесених ставова о набави пушака), истовремено уређује центар за обуку својих специјалаца.

Големо земљиште

Големи комплекс настаје на темељима некадашње војарне ЈНА Залужани, која се на чак 55 хектара простире на подручју истоименог бањалучког насеља и сусједне опћине Лакташи, иначе родног мјеста Милорада Додика. Војарна је проглашена неперспективном за оружане снаге БиХ, те је предана у власништво локалној управи, која ју је пак дала МУП-у. У комплексу који се није годинама одржавао ипак је кориштена стаза за ауто утрке, спортски аеродром и падобрански центар. За уређење и пренамјену комплекса Република Српска улаже више од три милијуна кредитних еура.

Реновирају десет од педесетак објеката, уређују дворишни дио те граде три нова објекта: портирну, складиште за оружје и објект у којем ће држати псе. У новообновљене зграде уселит ће специјалну јединицу, јединицу за подршку, као и новоформирани Центар за обуку. Комплекс би требао бити отворен 4. травња када Република Српска слави Дан полиције, а да су радови поодмакли, на мјесту догађаја увјерили су се репортери Магазина.

Улаз у војарну налази се стотињак метара од главне прометнице која спаја Лакташе с Бањом Луком. На пријавници на улазу дежура полиција, а приступна рампа стално је дигнута јер је велик број возила који тим дијелом прометују. Окружили смо војарну колико је то било могуће локалним путовима. Видљиво је да већина зграда неће бити обновљена, оне су у рушевном стању, а зелене површине су обрасле у коров, чак и високо раслиње. Запазили смо и неколико караула осталих иза ЈНА на којима је исцртана југославенска застава. У средишњем дијелу видимо четири зграде на којима су обновљена прочеља у бијело-плаве боје те постављена ПВЦ столарија. Што ће се иза жице и ограде која је такођер остала као насљеђе ЈНА догађати, засад се може само претпостављати. То неће моћи видјети ни први сусједи из насеља наслоњеног на војарну јер ће им поглед заклањати дрвеће.

У јавности сусједне државе већ неко вријеме се говори о снажној руској жељи да има своју базу на западном Балкану, а Република Српска за тако нешто им је геостратешки најзападнија варијанта. Босански медији наводе како су то међу осталим биле теме на шест састанака Додика и руског предсједника Владимира Путина, колико су их двојица политичара одржала у посљедње четири године. Наводе руски интерес за градњу три базе: у Маховљанима крај Бање Луке, на Соколцу и у Требињу. Ради се о бившим војарнама из којих би Путин без проблема на пушкомету својих ракетних сустава имао цијелу Еуропу. Улаз у ове пројекте била би градња тзв. хуманитарних центара у тим напуштеним војним комплексима. НАТО страхује да сваки такав хуманитарни центар лако може прерасти у војну базу.

“Србска част”

Знаковито је да је у Бањој Луци почела с дјеловањем нишка подружница удружења “Србске части”. Ћелави и набилдани мушкарци своју организацију представљају хуманитарном, а своје намјере мирољубивима и аполитичним. Тешко је особе које извана дјелују као добро истренирани специјалци повезати с хуманитарним акцијама помагања својим суграђанима.

Дефиле у Бањалуци

Осим тога, многи од њих имају иза себе криминалну прошлост. СДС је због њих прозвао Додика и његовог министра Лукача, оптужујући их да особе с полицијским досјеима позивају на пријеме у Народну скупштину. Фотографије на којима с њима позира Милорад Додик, сматра опорба, доказ су да ствара приватну војску којим плаши народ пред јесенске изборе. Но, у федералном Министарству сигурности сматрају, наводе медији, да се ту не ради само о Додиковој пропаганди, већ да предсједник РС-а формира паравојне јединице у Републици Српској.

Знаковито је да су тијеком неуставног Дана Републике Српске припадници “Србске части” 9. сијечња судјеловали у дефилеу на улицама Бања Луке. Придружили су им се и колеге из Ниша, јер су на бањолучким улицама виђене србијанске регистрацијске ознаке на аутомобилима на којима су били грбови “Србске части”.

Орден части

Припаднике ове удруге успоређују с Ноћним вуковима, бајкерском скупином која је то само формално, у стварности се ради о паравојски коју финанцира предсједник Владимир Путин. Клуб је основан 1989. године и броји 5000 чланова. Истичу да се боре за праву слободу и против америчке демокрације. Сваки члан пристаје на жртвовање приватног живота и спреман је положити свој живот у име клуба и братства. Добар дио чланства чине умировљени обавјештајци, полицајци и војни специјалци.

Њихови чланови се налазе на америчкој црној листи због своје интервенције на Криму. Вођи Ноћних вукова Александру Залдастанову званом Кирург, забрањен је улазак у САД и ЕУ. Прати га глас да је по својој моћи трећи човјек Русије.

Успркос свему, Милорад Додик је руске ултранационалисте прошли мјесец одликовао Орденом части за нарочито истицање у афирмацији људских права, толеранцији међу људима и народима, владавини права и слобода и јачању пријатељских односа између Русије и Републике Српске. Он је с њима у вези годинама, те је из те везе услиједио позив за судјеловање у дефилеу Бањом Луком 9. сијечња на којем су Ноћни вукови примили признање.

Они су Додика позвали на свој бајкерски сусрет “Руски сан” у коловозу у Севастопољу, те најавили долазак у Бању Луку на јесен, непосредно прије предсједничких избора у Републици Српској.

– Не могу замислити Ноћне вукове без Републике Српске и Србије и једноставно не могу замислити да у овим земљама, нераскидиво повезаним с Русијом, наше идеје не буду схваћене – рекао је Залдастанов у интервјуу за Глас Српске.“