Прочитај ми чланак

НА ДАНАШЊИ ДАН УМРО ЈЕ СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ, аутор ,,Марша на Дрину“

0

На данашњи дан, 1942. године, преминуо је српски композитор и диригент Станислав Бинички, аутор ,,Марша на Дрину“, директор Београдске опере.

Композицију и соло пјевање студирао је у Минхену, а по доласку у Београд основао је војни оркестар. Са Стеваном Мокрањцем и Костом Манојловићем основао је 1899. Српску музичку школу, која сада носи име ,,Мокрањац“.

Од 1924. посвећује се компоновању, познат је и по томе што је за своје композиције користио фолклорне мотиве. Његово најпознатије дјело је, прва у српској музици, опера На уранку, опера у једном чину из 1903, на текст Бранислава Нушића, која се сматра првом српском опером са елементима народне музике.

У стваралаштву Биничког значајно место заузимају и духовне композиције.Као вишегодишњи војни капелник компоновао је и војне маршеве од којих је најпознатији Марш на Дрину. Иако је најзначајније резултате постигао на извођачком и организаторском пољу, Бинички и као композитор заузима значајно мjесто у историји српске музике, чинећи прелаз између генерације Маринковића и Мокрањца, оријентисане ка вокалној музици и групе стваралаца који започињу неговање већих инструменталних и сценских дела ( Коњовић, Милојевић, Христић).

Марш на Дрину

Марш на Дрину је свакако најизвођенија композиција на свијету са простора Балкана. Није то никаква хвала и самозаљубљеност то је чињеница. Та композиција има капацитет да би се изводила у разним модалитетима, као прави војни марш или као рокенрол или као класика или као било шта. Пјевали су је многи кроз прошлост, и како је била полузабрањена пјесма у старој нам Југославији извођена је на страни или као умјетничка музика по плочама класичне музике.

Постоје ,,пјевајуће” и инструменталне верзије. Инструментална постоји од дана постанка па до данас.

Познато је чак и 59 верзија ове пјесме.