Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ ИВО АНДРИЋ на доделу Нобелове награде пустио Марш на Дрину

0

Иако су први снимци направљени између два рата, композиција је на неки начин заборављена

Иако су први снимци направљени између два рата, композиција је на неки начин заборављена


Симбол храбрости и истрајности „Марш на Дрину“ компоновао је Станислав Бинички на почетку Првог светског рата. Композиција је настала у част прве победе српске војске на Церу 1914. и команданта Миливоја Стојановића Брке, који је предводио чувени Гвоздени пук, најспособнију војну јединицу још из балканских ратова.

Као капелник, Бинички је водио оркестар Краљеве гарде и војни оркестар. Заједно са нашом војском прошао је и голготу Албаније када су изгубљени сви инструменти и све ноте. Тек уз помоћ савезника, оркестар је обновљен, а „Марш на Дрину“ постаје обавезан део репертоара.

„Практично већ трећи дан по доласку на Крф, они су одржавали концерте. Извођења су била стална, чувена је била једна турнеја по Француској, када су обишли једно петнаестак градова Француске и добили изузетна признања. Чак је и Бинички изабран за почасног члана њиховог удружења музичара“, објаснила је музиколог Соња Маринковић.

Иако су први снимци направљени између два рата, композиција је на неки начин заборављена.

Године 1961. Иво Андрић је у Шведску на доделу Нобелове награде за роман „На Дрини ћуприја“, понео и плочу са композицијом „Марш на Дрину“. То је изазвало велико одушевљење и од тада па до данас једно је од најслушанијих дела у Шведској.

„Од тих шездесетих година можемо говорити да ова композиција постаје популарна, за њено откриће су заслужни Швеђани, један гитариста који је 1963. први објавио снимак са ‘Маршом на Дрину’. Потом су уследила друга интересовања, потом је уследио тај чувени филм Жике Митровића ‘Марш на Дрину'“, рекла је Соња Маринковић.

Ова песма доживела је бројне обраде у иностранству. Ово су неке од њих:

Jørgen Ingmann – Drina-Marsch (1963)

Обрада овог данског аутора била је бр. 1 данске топ-листе, на бр. 5 у Западној Немачкој, а нашла се и на топ-листама у Британији, Француској и Америци.

The Spotnicks – Drina (1964)

Шведски бенд избацио је ову песму као синглић. Била је велики хит у тој земљи, као и у Холандији где се нашла на осмом месту тамошње топ-листе.

Marie Laforêt – Drina (1964)

Прелепа француска певачица и глумица, и велика звезда свог времена, обрадила је ову песму и испевала је на италијанском језику. Речи је написао Данијеле Паче.

The Shadows – March To Drina  (1966)

Ово је такође била једна од познатијих обрада шездесетих година, а место је нашла на албуму „Shadow Music“.

Chet Atkins – „Drina“ (1966)

Појавила се на албуму „From Nashville With Love“.

James Last – Drina March(1968)

Ласт је нашу песму обрадио у два наврата: прво на албуму „Trumpet A Go Go“ крајем шездесетих на плочи која је издата у Западној Немачкој (рођен је као Ханс и Немац је по националисти), а онда поново двадесет година касније са холандским флаутистом Бердијеном Стенбергом.

Лаибацх има своју верзију из 1994. године објављену на албуму симболичног назива „НАТО“.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!