Прочитај ми чланак

ВРЕМЕПЛОВ: На данашњи дан умро краљ Милан Обреновић

0

На данашњи дан 1901. године У Бечу је умро српски државник Милан Обреновић, кнез(1872-82), а потом краљ Србије (1982-89). Током његове владавине Србија је стекла међународно признање на Берлинском конгресу 1878, када су јој припојена и четири округа. Закључио је с Бечом Тајну конвенцију 1881. којом је ограничена независност Србије у корист Аустро-Угарске. Абдицирао је 1889. у корист малолетног сина Александра.

1258. Монголи су заузели Багдад, тадашњи центар исламског света, спалили град и побили 10.000 људи.

1763. Мировним уговором у Паризу завршен је Седмогодишњи рат,први оружани сукоб свих европских сила. Споразумом, који су потписале Велика Британија, Француска и Шпанија, Француска се готово сасвим повукла из Индије, а Великој Британији је препустила и Канаду. Шпанија је добила Луизијану и Кубу, а Пруска је задржала Шлезију, коју је преузела од Аустрије.

1837. У двобоју је убијен руски писац Александар Сергејевич Пушкин, зачетник реализма у руској прози и један од највећих лиричара светске књижевности („Евгеније Оњегин“, „Борис Годунов“, „Пикова дама“, „капетанова кћи“).

1878. Конвенцијом у Ел Зањону окончан је десетогодишњи устанак против шпанске колонијалне власти на Куби.

1879. У Великом Трнову отворено је заседање првог бугарског парламента после ослобођења од Турака.

1891. Заслугом чувеног српског геолога Јована Жујовића, на Великој школи у Београду основано је Српско геолошко друштво, једно од најстаријих научних друштава у Србији.

1942. Амерички џез музичар Глен Милер постао је први музичар који је добио „златну плочу“ за продају милионитог примерка композиције „Цхаттаноога Цхоо Цхоо“.

1943. Рођен Миливоје Глишић, новинар Вечерњих новисти, Нина и колумниста Сведока и амбасадор СРЈ у Аустралији

1947. У Паризу су потписани мировни уговори земаља победница у Другом светском рату и бивших савезника Хитлерове Немачке.

1962. Амерички пилот Френсис Гери Пауерс, оборен 1960. док је прелетао ШСР шпијунским авионом У-2, у Берлину је замењен за совјетског обавештајца Рудолфа Абела.

1964. У судару два аустралијска ратна брода у заливу Џервиспотонуо је разарач „Војаџер“ и погинуло је више од 80 морнара.

1979. У Љубљани је умро словеначки политичар Едвард Кардељ,високи функционер Савеза комуниста Југославије и један од најближих сарадника председника Југославије Јосипа Броза Тита. Од 1963. до 1967. био је председник Скупштине СФР Југославије.

1996. ИМБ компјутер назван „Дубоко плаво“ ушао је у историју шаха победом над светским прваком Гаријем Каспаровом.

1997. Хрвати из западног дела Мостара отворили су ватру на Муслимане из источног дела града који су на хрватску страну дошли да посете гробље. Две особе су погинуле, а 38 је рањено. Мостар је у босанском рату, након што су Срби били присиљени да напусте град, подељен 1993. на муслимански и хрватски део.

1998. Умро је бивши француски министар иностраних послова МорисШуман, творац пројекта Европске уније („Шуманов план“).

2000. Лидер Српске радикалне странке и потпредседник Владе Србије Војислав Шешељ оптужио је независне медије да су „амерички плаћеници“ и „криминалци“, чиме је најавио почетак жестоке режимске кампање против независних медија у Србији.

2001. Током антивладиних протеста у Техерану, у сукобу с полицијом рањено је више десетина студената, а око 100 је ухапшено.

2004. САД су обновиле своје дипломатско представништво у Триполију, после десетогодишњих непријатељских односа две земље, а након одлуке Либије да напусти програм за развој оружја за масовно уништење. Званични Вашингтон је опозвао свог амбасадора у Либији 1980. године.

2005. Умро је познати телевизијски и радијски новинар Милован Илић Минимакс (67).

2005. Северна Кореја је први пут саопштила да поседује нуклеарно оружје и суспендовала своје учешће у преговорима о спорном нуклеарном програму те земље.

2005. Умро је Артур Милер, великан америчкогпозоришта који је написао „Смрт трговачког путника“ и чија су дела углавном говорила о обичним људима.

2006. За председника Косова изабран је Фатмир Сејдиу, високи функционер Демократског савеза Косова.

2006. Умро је мексички сликар и вајар Хуан Сориано, чије се велике скулптуре налазе на значајнијим местима у главном граду Мексика.