Прочитај ми чланак

СИРИЈА РАТНИ ИЗВЕШТАЈ: Деблокада Деир ез Зор после 3 године опсаде – ток операције

0

Деир ез Зор, град у пустињама источне Сирије, постао је својеврсни симбол читаве сиријске борбе за опстанак и слободу. Три године опкољен од стране џихадиста, бомбардован од стране Американаца, морен глађу и игнорисан од стране лицемерне ,,међународне заједнице", овај град и његов гарнизон пркосно су одолевали свим изазовима.

Почетком овог месеца, њихово јунаштво се исплатило, а терористичка опсада је коначно разбијена. Ево како је то изгледало.

Деир ез Зор је град који се налази на истоку земље, на обалама реке Еуфрат. Пуне 3 године је био у потпуном оперативном окружењу, стотинама километара удаљен од првих позиција сиријске војске. Представљао је енклаву која се налазила практично у центру новоформираног „Исламског калифата“. Са својом стратешки важном позицијом (налази се на комуникацији која повезује Раку са провинцијом Анбар у Ираку) стално је био „трн у оку“ исламистичким групама. Почетком 2014. године после погибије генерала Џамеха који је командовао сиријским гарнизоном у овом граду, стање постаје веома тешко и неподношљиво. Сиријска команда у том моменту одлучује да у овај град пошаље можда и најспоособнијег сиријског официра, генерала Исама Захредина.

Захваљујући невероватној личној храбрости, и ванредим организационим и тактичким способностима, генерал Исам брзо подиже морал својим борцима и креће у битку за одбрану града. Водећи се начелом активне одбране, гарнизон у Деир ез Зору ниакда не мирује. Исам са својим одабраним борцима дању и ноћу напада позиције терориста. Оваквом тактиком везује знатне терористичке снаге за ово ратиште. Више од 15.000 терориста је стално ангажовано у борбама око овог града, које за разлику од других делова фротна, никада и нису престајале…

Ток операције 4.септембра 2017.године

У понедељак, у раним јутарњим часовима, борбена група састављена од јединица 17. дивизије и 5. армијског корпусасиријске војске, успела је да са својим оклопно-механизованим и моторним деловима, на широком фронту, избије пред варошицу Тар ас-Сира, која се налази на око 6km ваздушне линије од првих положаја опкољеног сиријског гарнизона у граду. Напад је био добро организован и отпор је био углавном слаб.

Међутим, негде у поподневним часовима, исламистичке снаге изводе жесток противудар на ову групацију (у нападу је учествовало око 1.000 терориста тзв. Исламске државе). Према изворима са терена, том приликом терористи су покушали да употребе преко 10 минираних аутомобила и борбених оклопних транспортера, којима су управљале самоубице. Поред њих, у нападу је учествовало још око 50 скривених самоубица распоређених у заседама по околним селима, сви обмотани појасевима са експлозивом. Међутим, ове намере су на време уочиле извиђачке беспилотне летелице, које су цео терен имале као на длану. Одмах је обавештен оперативни командни центар из којег је управљано целом операцијом, а преко њега дежурне ловачко-бомбардерске групе, као и артиљеријско-ракетне јединице.

Ефикасним садејством са истуреним извиђачким јединицама, које су углавном чинили руски командоси са адекватном опремом за откривање и навођење, све захваћене тачке су уништене. Ниједан „џихад-мобил“ (руски сленг за минирана возила којим управљају „камиказе“) није дошао ни близу свог циља, а већ је био уништен. Министарство одбране РФ је саопштило да је само тог дана уништено више од 50 моторних возила за које је утврђено да су била минирана и спремна за дејство по наступајућим снагама западно од Деир ез Зора. Пошто је њихов план у зачетку осујећен, терористичке снаге су у растројству почеле да се повлаче ка Еуфрату.

Увече око 17h успостављена је директна комуникациона веза између команде 17. дивизије и 137. бригаде унутар Деир ез Зора. Снаге за деблокаду су почеле координисано да дејствују у реалном времену. Усаглашени су главни правци удара у циљу спајања ових снага на неколико тачака фронта око града. Договорено је да коначна фаза разбијања блокада отпочне сутрадан у раним јутарњим часовима.

Ток операције 5.септембра 2017.године

Рано јутро, окупано сунцем које се пробијало са истока, започело је заглушујућом канонадом из неколико десетина артиљеријских оруђа која су покрила комплетан фронт испред мешовите оклопно-механизоване борбене групе, спремне за пробој. За кратко време, на растресите позиције терориста пало је на хиљаде граната и ракета. После жестоке артиљеријске припреме, борбена група за деблокаду је отпочела свој напад на фронту ширине 5-10km.

После краткотрајне борбе, на више позиција је пробијен непријатељски фронт састављен од импровизованих барикада, запаљених гума и великог броја минских поља. Ватром из тенкова и против-оклопних средстава је елиминисан знатан број отпорних тачака које су чинили ровови ојачани каменим блоковима. Руска авијација, и посебно хеликоптери, појачали су своју активност ракетирајући терористичке снаге по дубини фронта не дозвољавајући им било какву реорганизацију одбране за евентуални противнапад.

Дејством система за против-електронску борбу, извршено је потпуно онеспособљавање непријатељске радио-везе, која се осим непосредног руковођења борбом, употребљавала и за активирање бројних импровизованих минских средстава даљинским путем.

Основни циљ сиријских офанзивних снага је био да овлада кључним топографским објектом Турда и селом које се налази у његовом подножју Аијаш. Посебно на брду Турда, терористи су концентрисали велики број артиљеријских оруђа, са јаким фортификацијама и подземним склоништима. За сламање отпора на овом брду Сиријци су довукли најтежа артиљеријска средства које имају у свом арсеналу. Посебно је жестоко гађана кота Тел Крум на којој се налазио највећи број артиљеријских позиција и осматрачница непријатеља. Нешто касније, ову коту је гађала и руска авијација бомбама велика разорне снаге, а дефинитиван крај непријатељског отпора је донела група крстарећих ракета „Калибр“ лансираних са ракетне фрегате „Адмирал Эссен“.

Пошто је у потпуности девастирана непријатељска инфраструктура на овом брду, и ућуткана ватра са коте Тел Крум, главнина нападне групе је наставила са својим наступањем. У поподневним часовима, испред ове групе су се на хоризонту појавиле сиријске заставе које су се вијориле изнад положаја 137.бригаде, која се 3 година тукла у потпуном окружењу. Међутим, између њих се налазила површина препуна против-пешадијских и против-тенковских мина. За пролазак кроз ово минско поље Тигрови су на чело колоне послали специјална инжињеријска возила и тенкове са додацима за разминирање и негде око 13h, у дирљивом сусрету се спојили са сиријским снагама у Деир ез Зору. Група од око 300 терориста је покушала око 13:30h да изведе противудар по овим снагама из правца Ел-Масра, али је он одбијен употребом сиријске авијације која је надлетала овај терен.

Постављање ратне заставе 104. бригаде Сиријске републиканске гарде у Деир ез Зору. Борба ове јединице задивила је сав слободарски свет. Извор: facebook.com
Пошто је успешно окончана 1. фаза нападне операције која је имала за циљ деблокаду и спајање са јединицама 137.бригаде, у вечерњим часовима је отпочела њена 2. фаза која је подразумевала деблокаду војног аеродрома и практично потпуно ослобођење града. Око 16h делови сиријских снага су се упутили ка градским квартовима Ас-Сина и Џафра, где су наишле на отпор из стамбених објеката. Оштре борбе су се нарочито водиле око градског гробља, одакле се непријатељ жилаво бранио.

Друга нападна борбена група сиријске војске, која је надирала из правца града Сухна, вршила је демонстративни нападна јужни одсек фронта у рејону села Аш-Шула, који се налази у захвату комуникације Сухна-Деир ез Зор. Ова група је имала задатак да везује терористичке снаге за овај део фронта, као и да спречи евентуалне ударе непријатеља у бок и позадину главних нападних снага које су надирале са северозапада.

Учешће руских специјалних снага у овој операцији

Активну офанзивну улогу у операцији деблокаде гарнизона у Деир ез Зору, имале су и руске специјалне јединице ССО (Сил специальных операций). Оне су се посебно истакле у извиђачко-диверзантским операцијама које су се одигравале у ближој позадини непријатељских снага. Њихов основни циљ је био да изврше свеобухватно скенирање непријатељског фронта са прецизним уцртавањем ватрених тачака, командних пунктова, фортификацијских објеката са сакладиштима наоружања и остала војне опреме, његове логистике итд. Поред тих активности, ове снаге су вршиле навођење авијације и артиљерије по откривеним циљевима, те изводиле атентате на приоритетне мете употребом тешких снајперских пушака и против-оклопних ракетних система «Конкурс» и «Корнет».

Руски командоси код Деир ез Зора, извор: facebook.com/ Борбени ефективи
Вешто користећи своју покретљивост, као и специјалну технику састављену од прибора за ноћне операције и портабл-радара за откривање непријатељске пешадије, ове снаге су често вршиле препаде у дубини непријатељског фронта са максималним учинцима. Све ово је генерисало стравичну панику у редовима терористичких снага које једноставно нису имали ни времена, а ни простора да организују озбиљнији отпор.

О последицама ове битке је још увек рано говорити. Претпоставка је да су џихадисти у последње 2 недеље на овом фронту имали око 1.400 погинулих бораца. Разбијене су њихове најборбеније јединице, а добар део њих је потпуно уништен. Посебно је била активна руска авијација, која је у овом временском интервалу деловала са можда и највећим интензитетом од почетка ваздушне операције у Сирији. У стратешком смислу, завршетак ове битке засигурно представља потпуни крај сна о тзв. ,,Исламском калифату“ на тлу Сирије. После Палмире, Акербата и сада Деир ез Зора, терористичка организација ,,Исламска држава“ је поражена у овом рату, и практично више не представља никакаву војничку снагу у сиријском сукобу. Сиријске снаге и њени савезници сада могу своје главне активности да преусмере на остале побуњене делове државе, као што је то случај са провицијом Идлиб, као и да дефинитивно рашчисте ситуацију у Дамаску и на југу државе. Изгледа да је коначна победа веома близу…

Гост емисије „Интервјуи”, медијске куће „Центар”, био је Горан Пиљак, историчар, некадашњи библиотекар Библиотеке за Стари век на Одељењу Историја, на Филозофском факултету у Београду. Повод за гостовање Горана Пиљка био је његов недавни боравак у Дамаску.

Пиљак је говорио о томе како је стигао у Дамаск (00:01:00), како изгледа предграђе Дамаска после борби са терористима (00:04:00), о томе како се и хришћански празници прослављају у Дамаску (00:06:00), о томе како се облачи Сиријци и како се они понашају на улици (00:09:30), о српској амбасади у Дамаску (00:11:45), о Сирији током историје и религијама међу Сиријцима (00:13:45), о хришћанима у Сирији (00:19:00); и о Русима у Сирији (00:20:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.