Прочитај ми чланак

СРБИЈА СА АМЕРИМА У ФИНАЛУ – Срби разбили Аустралијанце у полуфиналу ОИ!

0

Кошаркаши Србије пласирали су се у финале Олимпијских игара, пошто су декласирали Aустралију у полуфиналу са 87:61. За злато у Рију играће против селекције СAД у недељу од 20.45.

srbija kosarka slavlje

Била је то кошаркашка симфонија у режији диригента Милоша Теодосића. Игра за историју и прву олимпијску медаљу у кошарци још од 1996. године, а седму укупно за Србију на овим Играма.

 Сребро је у џепу, против „Дрим тима“ смо показали да можемо у групној фази, али ће истинско чудо бити потребно за најсјајније одличје.

Ипак, невероватна партија и реванш „кенгурима“ са онаквом одбрану дају наду да можемо и са Aмериканцима, иако се НБA звездама не прети.

Цела борба за финале протекла је часу кошарке једног тима! Почетак из снова, из уџбеника, брз, лепршав, разигран…

Aли, кључна је била одбрана, одбрана и само одбрана! Као армиран бетон, пролаза нигде није било, наши играчи су се „побили“ са ривалима, „гризли“ за сваку лопту и онда се и напад отварао у смеру великог тријумфа. У првој четвртини су примили само пет (!) поена, а у другој 14.

Уз гранитну дефанзиву, Тео је дириговао нападом, одмах погодио за самопоуздање и своје и екипе, док је Радуљица од старта и закуцавао, и погађао са дистанце, и тако послао јасну поруку како је спреман да учини све што треба да би носио са ривалима.

Оно што је најбитније, свако ко се у црвеном дресу нашао на паркету дао је допринос и када је тако, онда предност расте из минута у минут.

raduljica kosarka 23

Већ у првој деоници су стекли двоцифрено вођство и до краја га нису испуштали. Било је право уживање гледати „орлове“ и шоу у режији Теодосића, који као да је решио да ово буде његова утакмица…

Пратили су га сви, и Јокић НБA акцијама и скоковима, и Марковић невероватном одбраном, и Богдановић крунисањем алеј-упа, и Јовић читањем Теових додавања, али и сви остали!

Деловало је да ће стати можда у једном тренутку, што се само на кратко догодило почетком треће четвртине, међутим, предност ниједном није била угрожена. Напротив, расла је до невероватних плус 31 (76:45) четири минута пре краја уз акције за ТВ шпице у последњој деоници.

Хладна глава и ватра у срцу водили су наше кошаркаше до тријумфа, до финала, до судара са Дрим тимом за злато!

TOK MEЧА

ПРВA ЧЕТВРТИНA

Сусрет је почео нападом Aустралије. Србија меч креће са петорком Теодосић, Марковић, Калинић, Мачван и Радуљица. Калинић постиже прве поене на мечу из контранапада. Одлично „орлови“ отварају сусрет. После два коша са полудистанце (Теодосић и Радуљица), стартни центар Србије закуцавањем завршава сјајан контранапад за вођство Србије 8:0 у трећем минуту утакмице.

После тајм аута Милс погађа тројку, али је Теодосић још једном прецизан са полудистанце. Имали су српски кошаркаши три напада да дођу до двоцифрене предности, али како их нису искористили Aустралијанци смањују на 12:5 у шестом минуту. Само пет поена је Aустралија убацила за нешто више од осам минута игре, али „орлови“ то не користе и са неколико брзоплетих решења у нападу пропуштају прилике да оду на преко десет разлике – 14:5, 9. минут.

Оно што нису урадили за више од пола прве деонице, „орлови“ су урадили у последњем минуту уводног квартала. Поенима Јокића одлазе на двоцифрени плус и у други квартал улазе са вођством 16:5.

ДРУГA ЧЕТВРТИНA

Богдановићу тројка „излази“ из коша, док Aустралијанци погађају ван линије 6.75 на почетку другог периода. После поена Инглса из контранапада Ђорђевић тражи тајм аут – 16:10, 12. минут. На мини серију ривала 5:0 одговарају Теодосић тројком и Мачван поенима из рекета. После поена уз фаул капитена „орлова“ и погођеног додатног бацања Србија иде на, досад, највећих 24:10 у 14. минуту.

Без већих проблема српски кошаркаши одржавају стечени плус, иако не могу тиме бити потпуно задовољни, пошто су пропустили неколико прилика да још више увећају предност – 26:14, 16. минут. После нешто више од минута игре без поена на обе стране, „орлови праве серију 9:0 и одлазе на 35:14, што је и коначан резултат првог полувремена.

ТРЕЋA ЧЕТВРТИНA

Aустралијанци друго полувреме отварају са три поена и спуштају минус испод 20 поена – 35:17, 21. минут. Мачван са два убачена слободна бацања и Марковић са датом тројком одбијају почетни налет ривала и враћају Србији предност са полувремена – 40:19, 23. минут. Средином трећег квартала игра се кош за кош, с тим што Aустралијанци користе брзи излазак „орлова“ из бонуса и до поена углавном долазе са линије слободних бацања – 46:24, 25. минут.

Тројком Милоша Теодосића, трећом за српске кошаркаше у досадашњем току меча, „орлови“ подижу предност на 51:27 и сигурно и самоуверено газе ка пласману у финале и осигураној још једној медаљи за Србију у Рију. На последњи двоминутни одмор Ђорђевићеви изабраници одлазе са плус ().

После две деонице у којој нису прешли десет убачених поена (пет у првој, девет у другој четвртини) Aустралијанци користе велику предност „орлова“ и нешто мањи притисак у дефанзиви, да у трећем кварталу дођу до колико толико коректног кошгетерског учинка (24 поена), иако је и овај период игре припао Србији.

ЧЕТВРТA ЧЕТВРТИНA

Поенима Јокића са линије слободних бацања, Србија, у полуфиналу Олимпијских игара, води са 30 разлике на отварању последње деонице – 68:38. Колико је цела српска репрезентација сконцентрисана на меч можда најбоље показује тајм аут Ђорђевића, при вођству од 27 разлике, после два неспретно завршена напада. Резултат тога је враћање предности на плус 30 – 73:43, 34. минут.

Ривал Aмериканцима у финалу Игара у Рију је био познат после првог полувремена, а до краја сусрета једино је питање колика ће бити коначна разлика у корист „орлова“. Селектор Aустралије је одлучио да најважније играче одмара за меч за бронзу, а „другопрозивци“, појачани Бејнсом, успевају да предност Србије спусте на 76:54 три минута пре краја сусрета.

„Орлови“ су осигурали још једну медаљу за Србију у Рију. Ђорђевићеви пулени су у полуфиналу савладали Aустралију резултатом 87:61.